Translate

luni, 5 martie 2018

UN NOU PROIECT EDUCAȚIONAL-CULTURAL, SUB PATRONAJUL ARHIEPISCOPIEI BUZĂULUI ȘI VRANCEI

Un proiect despre noi și ai noștri, despre memorie și demnitate, un spectacol de o caldă profunzime spirituală și de înaltă ținută artistică...

În contextul în care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat 2018 Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, în Patriarhia Română, cu binecuvâtarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, Compania teatrală „Zona” va pune în scenă un spectacol în premieră, Candele nestinse, pe tema mărturisitorilor creștini din detenție în timpul regimului comunist, la care spectatorii vor avea intrarea liberă, atât la Râmnicu Sărat, în ziua de 19 martie, cât și la Focșani, în ziua următoare.


Demersul, educațional și cultural deopotrivă, îsi propune să pună în lumină fenomenul închisorilor comuniste, profilând artistic tipologia mărturisitorilor, trăirea, jerfa, gândurile lor, să creeze emoție și prin ea, să sensibilizeze sufletele spectatorilor, să trezească în fiecare dintre noi dorințși interesul de a căuta, a studia și a întelege. 
Plasată la începutul anilor '50, atunci când în România liderii intelectuali și spirituali ai românilor umpleau închisorile pentru a lăsa loc ”omului nou” cu lipsa lui de conștiință, povestea evocă personalități marcante ale societății românești din acele timpuri: Vasile Voiculescu, Sandu Tudor, Barbu Slătineanu, Maria Cantacuzino, Petre Țuțea și mulți alții, direct sau indirect. Piesa compune mărturii, fragmente din dosarele CNSAS, laolaltă cu elemente de ficțiune, toate menite să ne ajute să medităm la ce înseamnă pentru om conștiința. Deși perioada este sumbră, deși deznodământul e arareori fericit, piesa are un umor negru redat de mecanismul, probat istoric, al ageamiilor și diletanților care analizează operele minților luminate ale epocii, din dorința de a găsi probe incriminatorii. 
Imaginii celor doi milițieni, interpretați de Tomi Cristin și Bogdan Iacob, întruchipări ale omului șiret șșmecher, profitor al timpurilor, se contrapune cea a anchetaților, interpretați toți de Damian Victor Oancea. Tabloul este completat de personajele feminine multiple, aduse la viață de Ana Calciu. Ele sunt femeile lăsate în urmă, locuitoare ale unei țări văduvite de bărbați. O frescă de 80 minute a unei societăți pe care o sperăm ca fiind definitiv încheiată...
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Râmnicu Sărat și cu Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu”, iar la Focșani, cu susținerea Protoierei Focșani I și a parohiilor din subordinea acesteia. 
Așteptăm cât mai mulți tineri, alături de frați, părinți și bunici, la Râmnicu-Sărat și la Focșani!

                                                  Pr. prof. Cristian Marius Dima
                                                          Consilier eparhial 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu