Translate

joi, 30 martie 2017

PRIMA EDIȚIE A CONCURSULUI „ICOANA ÎN VIAȚA CREȘTINULUI ORTODOX” ÎN PAROHIA „SFÂNTUL NICOLAE” - NOU DIN FOCȘANI

În contextul declarării de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anului 2017 ca Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti și Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, a inițiat Programul eparhial pentru tineret Vade mecum, juvenis!, menit a spori interesul beneficiarilor pentru temele anului omagial și comemorativ, prin proiecte, competiții și mobilități pentru tineret.
Astfel, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea, a fost organizată, joi, 23 martie 2017, în biserica Parohiei Sfântul Nicolae – Nou din Focşani, prima ediţie a Concursului Icoana în viaţa creştinului ortodox.


Pentru a lega noi prietenii şi a experimenta bucuria comuniunii, organizatorii au înscris în concurs şase echipe mixte, de la câte două licee, elevii fiind coordonaţi de profesorii lor de Religie: Colegiul Naţional „Al. I. Cuza” şi Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” şi Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu” Odobeşti, Colegiul Naţional „Unirea” şi Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu”, Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu şi Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza” Panciu, Liceul Pedagogic „Spiru Haret” şi Grupul Şcolar „G.G. Longinescu”, Colegiul Tehnic „V.D. Cotea” şi Liceul cu Program Sportiv.
Concursul a fost structurat pe două secţiuni. Prima a constat în amenajarea unui stand, care să conţină imagini cu o biserică monument istoric din judeţul Vrancea, fotografii cu
o icoană de patrimoniu, aflată în bisericile din judeţ, icoane pictate de elevi sau ouă încondeiate. Fiecare echipă a prezentat în detaliu istoricul bisericii alese, exemplificând, prin imagini sugestive, detaliile arhitectonice sau registrele iconografice ale locaşurilor de cult, adevărate mărturii ale spiritualităţii şi culturii de pe meleagurile vrâncene, precum şi frumuseţea, dincolo de orice norme şi canoane estetice, care iradiază din icoanele vechi, odoare nepreţuite ale evlaviei creştinilor ortodocşi. A fost o adevărată călătorie în timp, pod peste ani, ce leagă generaţiile trecute de cele viitoare: biserica în care s-a desfășurat evenimentul este o veche ctitorie din anul 1696, iar o parte din pictura ce împodobeşte locaşul de cult datează din anii 1732-1746, elevii îmbrăcaţi în frumoasele costume populare vrâncene integrându-se în firescul vremurilor, când omul se lăsa purtat de Dumnezeu.
Pe lângă icoanele sau ouăle încondeiate de elevi, care împodobeau standurile fiecărei echipe, au avut loc două momente inedite şi încărcate de emoţie: realizarea, în direct, a unei icoane de către o elevă a Liceului de Artă „Gheorghe Tattarescu” şi exemplificarea meşteşugului încondeierii ouălor de către două „specialiste”, eleve la Colegiul Național „Al. I. Cuza” şi la Liceul Pedagogic, care au uimit pe toţi participanţii. 
Cea de-a doua secţiune a concursului a testat cunoştin
ţele elevilor despre regulile de pictare a icoanelor şi a bisericilor ortodoxe. Şi aici, cele şase echipe de elevi au arătat preocuparea lor în parcurgerea bibliografiei, răspunsurile fiind corecte. Diferența a fost făcută doar de modul prezentării.
Juriul, format din: Pr. Oscar Frunză, protoiereu de Focşani II, Prof. George Silivestru, de la Şcoala Gimnazială nr. 2 Mărăşeşti, şi Prof. Ovidiu Opaiţ, de la Colegiul Național „Al. I. Cuza”, a avut o misiune dificilă în a stabili ierarhia echipelor participante. În timpul deliberării, aşteptarea s-a transformat în binecuvântare, prin ascultarea unor cântări bisericeşti interpretate de către două eleve de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” şi Liceul Pedagogic „Spiru Haret”, înzestrate de Dumnezeu cu mult talent, înmulţit prin osteneală.
Ierarhia a fost stabilită doar pentru că aşa trebuie să se încheie un concurs, toţi elevii participanţi trăind în comuniune bucuria reuşitei: Premiul I – Colegiul Național „Unirea” şi Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu”; Premiul II – Colegiul Național „Al. I. Cuza” şi Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, Liceul Pedagogic „Spiru Haret” şi Grupul Şcolar „G.G. Longinescu”; Premiul III – Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu şi Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza” Panciu; Menţiune – Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” şi Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu” Odobeşti, Colegiul Tehnic „V.D. Cotea” şi Liceul cu Program Sportiv.
Înainte de anunţarea clasamentului, elevii participanţi, precum şi profesorii îndrumători, au avut parte de o surpriză inedită. Pentru a răsplăti efortul depus, dar mai ales trăirea autentic creştină a concurenţilor, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei va premia pe toți cei care și-au pus în lucrare darul lor, elevi și profesori, invitându-i într-o vizită culturală/pelerinaj la București, unde vor putea vizita Muzeul Național de Artă, Catedrala Patriarhală, Mănăstirea Radu-Vodă, Mănăstirea Stavropoleos și vor viziona un spectacol de teatru. Astfel, se va continua consolidarea parteneriatului Școală-Biserică, prin seria celor peste 500 de mobilități pentru tineri, organizate de Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, în acest an.





































    Prof. Melania Emanuela Pătrăşcanu – inspector şcolar pentru disciplina Religie, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea

miercuri, 29 martie 2017

CEI 55 DE LAUREAȚI AI CONCURSULUI „REPERE DE CREDINȚĂ PENTRU LICEANUL BUZOIAN - ICOANĂ ȘI MĂRTURISIRE”, ÎN VIZITĂ CULTURALĂ LA BUCUREȘTI

Joi, 23 martie 2017, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, a organizat prima călătorie dedicată tinerilor în acest an, în cadrul Proiectului eparhial Vade mecum, juvenis!, beneficiari fiind 55 de liceeni și profesori de Religie buzoieni, participanți la Concursul județean Repere de credință pentru liceanul buzoian – Icoană și mărturisire.
Mulțumind lui Dumnezeu pentru lucrarea Sa cu talanții dăruiți fiecărui tânăr, am pornit în rugăciune spre București, pentru a prezenta acestora câteva dintre cele mai reprezentative jaloane culturale și de spiritualitate din Capitală.
Astfel, primul popas a fost făcut la Muzeul Satului, unde buzoienii s-au pierdut pe aleile în floare ale acestei Românii tradiționale în miniatură, căutând căsuțele de secol XIX din județele Buzău și Vrancea, admirând coloritul caselor dobrogene și frumusețea interioarelor de odinioară, bisericuțele de lemn, obiectele autentice de artă populară. 
Am plecat, apoi, spre Seminarul Teologic Ortodox din București, unde am luat prânzul – dovedind încă o dată că sărbătorescul comuniunii prevalează simplitatea bucatelor de post – după care ne-am închinat Sfinților Nectarie și Efrem cel Nou la Mănăstirea Radu-Vodă, locul de odihnă veșnică al Patriarhlui Justinian, comemorat în chip deosebit de Biserica Ortodoxă Română în acest an.
După un alt moment de rugăciune la Biserica Bucur, legendara ctitorie a păstorului care a dat numele Capitalei, atestat pentru prima dată la 1459, ne-am îndreptat pașii spre inima Bucureștilor, Colina Bucuriei, unde am fost întâmpinați de gazde primitoare în somptuosul Palat al Patriarhiei, recent renovat și oferit credincioșilor spre vizitare, mergând în final în bătrâna, dar mereu înnoita Catedrală patriarhală, unde rugăciunile neîncetate pentru mijlocirea Sfântului Cuvios Dimitrie Basarabov se îngemănau tainic cu lumina lină a slujbei de seară. 
Ultimul răgaz duhovnicesc a fost la moaștele Sf. Ciprian al Cartaginei, de la Biserica Zlătari, și la Mănăstirea Stavropoleos, ultimul așezământ în stil brâncovenesc din România, o oază de cultură și spiritualitate în furnicarul europenizat al Centrului Vechi, unde tinerii și profesorii lor au adresat din nou un cuvânt de mulțumire Bunului Dumnezeu și sfinților Săi, pentru toate binefacerile și bucuriile trăite în această zi.
Fiorii credinței s-au articulat pe emoția artistică, primită și trăită la intensitate maximă la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București, unde, după o inedită vizită surpriză, coordonată de dna Andreea Nae, producător la Direcția de Strategii Culturale și Comunicare a faimoasei instituții culturale bucureștene, prin dimensiunile „3D” ale actului teatral românesc contemporan, în săli și culise, în saloanele actorilor și pe esplanadă, în zone atelier și în spațiile expoziționale, ne-am așezat într-una dintre cele mai frumoase și noi locații teatrale din Europa: Sala Mare a Teatrului Național București.
Am oferit invitaților noștri de la liceele buzoiene una dintre cele mai spectaculoase producții ale Naționalului bucureștean: „Don Quijote”, un regal al artelor marca Dan Puric, care semnează scenariul și regia. Dacă mai adăugăm numele unor mari actori, precum Constantin Dinulescu, Carmen Ionescu, Ileana Olteanu, celebrului artist care l-a întruchipat pe cavalerul fără vârstă al literaturii universale, farmecul costumelor semnate Doina Levința și panoplia artelor reunite pentru a transmite mesaje fără niciun cuvânt: muzică, dans tradițional și contemporan, efecte de lumini, arte marțiale, conturăm un adevărat tur de forță în traversarea barierelor culturale și spirituale, un demers neobosit de redare a tainei omului, un spectacol „total”, așa cum a fost apreciat de critică încă de la lansare, în aprilie 2005.
Cu siguranță, unul dintre momentele de grație l-a constituit surpriza din final, pregătită pentru tinerii căutători-pelerini: întâlnirea, în saloanele din spatele scenei, cu marii actori Dan Puric și Constantin Dinulescu, ce ne-au impresionat prin dragostea cu care s-au adresat celor ce erau răpuși de emoția întâlnirii, după un maraton de o oră și jumătate de dans și arte marțiale al Dlui Puric sau după lecția de jertfă artistică a actorului octogenar, care a bătut step pe scenă cu folos, cu mesaj, cu har…

Reacțiile copiilor au fost nebănuite și mesajele transmise ulterior ne-au încredințat de folosul acestui dar al Arhiepiscopiei, pentru tinerii care aleg să trăiască în Biserică, să fie Biserica:
„Am rămas cu cele mai plăcute amintiri legate de această experiență. Am avut oportunitatea de a vedea pentru prima dată câteva din minunatele obiective ale Bucureștiului, m-am simțit înconjurată de suflete minunate, blânde și calde, oameni ce mi-au transmis doar sentimente de fericire și, cu siguranță, mi-aș dori să mai am ocazia de a-i revedea.” (Ion Marinela Rodica, clasa a X-a B, Liceul Teoretic Pogoanele)
„Ziua de ieri, dacă pot spune aşa, a fost una dumnezeiască. Deşi eu am mai fost în acele locuri şi am mai vizitat acele sfinte mănăstiri, acum a fost cu totul deosebit. Deoarece noi ne-am unit pentru Hristos, acum a fost și El alături de noi. Eu cel puțin m-am bucurat de fiecare clipă petrecută. Dar cel mai frumos și emoționant moment a fost când l-am întâlnit pe Dan Puric. Mare om întru Dumnezeu… Nu m-am gândit niciodată că voi putea să îl întâlnesc şi mai ales să îi dau acel buchet cu lalele. Prin faptul că m-a îmbrățişat, am simțit o mare bucurie în suflet, deoarece este un om al lui Dumnezeu, mărturisitor, şi pentru asta îl admir foarte mult. În primul rând, Îi mulțumesc lui Dumnezeu, pentru că ne-a fost şi ne este alături mereu, iar apoi dumneavoastră, părinte, pentru că ați organizat această excursie și mi-ați oferit prilejul de a purta pe vecie, în inimă, amintirile acestea frumoase.” (Dedu Saviana, Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Buzău).
                                                 Pr. Prof. Cristian Dima
                                                      Consilier eparhial

FAZA JUDEȚEANĂ A OLIMPIADEI DE RELIGIE, LA BUZĂU


Sâmbătă, 18 martie 2017, la Școala Gimnazială Sfântul Apostol Andrei din Buzău, a avut loc faza județeană a Olimpiadei de Religie, pentru clasele V-XII. Înainte de începerea concursului, cei 217 elevi participanți și profesorii lor coordonatori au fost binecuvântați de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Ierarhul, împreună cu Pr. Cristian-Marius Dima – consilier eparhial la Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, cu Pr. Petrică-Gabriel Roșu – parohul bisericii Sfântul Apostol Andrei din municipiu, și cu dl Robert-Mugurel Roșioru – inspector școlar pentru disciplina Religie, a trecut prin fiecare clasă, i-a încurajat pe elevi și le-a oferit cărți de rugăciuni, iconițe și Catehismul creștinului ortodox.
În cuvântul adresat cadrelor didactice, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat importanța orei de Religie și i-a îndemnat pe profesorii care predau această disciplină să pună accentul nu numai pe transmiterea de informații, ci mai ales pe formarea elevilor, potrivit principiilor creștine, izvorâte din Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos.
La deschiderea olimpiadei, a participat și dna Florina Stoian – inspector școlar general, care a apreciat buna colaborare între Biserică și Școală, asigurându-i pe profesorii de Religie că vor fi sprijiniți în activitatea lor didactică.
De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian i-a binecuvântat și pe elevii din clasele V-VIII, care au susținut etapa județeană a Olimpiadei de matematică, în aceeași unitate școlară.








                                                  Dragoș Olteanu
                                      Consilier eparhial mass-media

miercuri, 22 martie 2017

SEMINARIȘTII AU SĂRBĂTORIT ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FRANCOFONIEI


Consecvenți promovării ethosului educațional al școlii pe plan transnațional, pe 20 martie, de Ziua Internațională a Francofoniei, elevii Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău au sărbătorit alături de cei ce promovează valorile spirituale ale țărilor francofone, cântând una dintre cele mai frumoase cântări ale Ortodoxiei, „Agni Parthene” - adresată Maicii Domnului și compusă de Sfântul Nectarie de Eghina - în limbile franceză, engleză, greacă și română, spre încântarea profesorilor și a colegilor seminariști.


Evenimentul a fost reflectat și pe website-ul Zilei Internaționale a Francofoniei:
http://www.20mars.francophonie.org/21583-Celebrer-le-chant-byzantine-francophone-mais-pas-seulement

Ei s-au alăturat astfel acelor coruri din Ortodoxia de pretutindeni - „căci Duhul suflă unde voiește” (Ioan 3, 8), care aduc jertfe lui Dumnezeu și Sfinților Săi, în limbi și așezăminte monastice dintre cele mai neașteptate...

https://www.youtube.com/watch?v=KQFsT5owQr8&feature=youtu.be



                                                                 Pr. prof. Cristian Marius Dima

                                                                         Consilier eparhial 
    

vineri, 17 martie 2017

ARHIEPISCOPIA PREMIAZĂ TOȚI PARTICIPANȚII LA CONCURSUL JUDEȚEAN „REPERE DE CREDINȚĂ PENTRU LICEANUL BUZOIAN - ICOANĂ ȘI MĂRTURISIRE”

În contextul în care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2017 drept Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești și Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, în Patriarhia Română, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a inițiat un nou program eparhial pentru tineret, Vade mecum, juvenis!, alcătuit din proiecte, conferințe și ateliere, spectacole, cursuri de formare, pelerinaje și vizite culturale, concursuri și tabere școlare.
Programul a deschis seria evenimentelor cu un concurs județean intitulat Repere de credință pentru liceanul buzoian – Icoană și mărturisire, care s-a desfășurat la Liceul de Arte „Margareta Sterian“ din Buzău, în data de 11 martie 2017. La această competiție, s-au înscris un număr de opt licee, din județul Buzău: Colegiul Național „Mihai Eminescu“, Liceul de Arte „Margareta Sterian“, Liceul Pedagogic, Liceul cu Program Sportiv „Iolanda Balaș Soter“, Liceul Tehnologic „Grigore C. Moisil“, Liceul Teoretic Pogoanele, Liceul Tehnologic „Henri Coandă“ și Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul“. Astfel, 40 de tineri entuziaști și emoționați au luat parte, pe echipe, la cinci probe teoretice și practice, care au avut la bază una din cele șapte icoane pregătite de către participanți pentru a fi prezentate.
Echipa Sectorului Învățământ și Activități cu Tineretul, formată din Pr. Prof. Cristian Marius Dima – Consilier eparhial, și Dna Raluca Trocaru – Inspector de specialitate, a ales, prin tragere la sorți, icoana „Maica Domnului Îndrumătoarea ca temă de concurs.
În cadrul primei probe: „Desen în creion sau cărbune“, delegatul fiecărei echipe a realizat un desen al icoanei alese, în tehnica specificată, fiind punctate: respectarea reperelor erminiei, expresivitatea, tehnica folosită și impresia artistică.
La cea de-a doua probă: „Semnificația icoanei“, concurentul a răspuns întrebărilor juriului, care au vizat cunoștințele despre viața persoanelor sfinte reprezentate în icoana aleasă, semnificația culorilor și a detaliilor de realizare, precum și tehnicile folosite.
O altă probă a constat în intonarea troparului/condacului sfântului reprezentat în icoana aleasă de către un alt membru al echipei.
Cea de-a patra probă: Poezie (recitare) sau Text (prezentare) și Rugăciune (rostire) a punctat adecvarea textului ales la tema icoanei, fluența și expresivitatea recitării din partea elevului desemnat.
Proba numărul cinci a constat în prezentarea unui film de maximum cinci minute, editat în timpul desfășurării celorlalte probe, cu realizările echipei, în cadrul căreia au fost punctate calitatea și expresivitatea imaginii și a sunetului, modul de îmbinare a acestora, adecvarea și oportunitatea textelor folosite, impresia artistică.
La finalul celor șase ore pline de emoție competițională, dar și de bucurie
 duhovnicească, cei 40 de tineri participanți, alături de coordonatori și membrii juriului, au primit cu entuziasm atât clasamentul rezultat, cât și amploarea premiilor: Locul I – Liceul de Arte și Seminarul Teologic; Locul II – Liceul Pedagogic și Liceul „Grigore C. Moisil“; Locul III – Colegiul „Mihai Eminescu“ și Liceul „Henri Coandă“; Mențiune – Liceul Pogoanele și Liceul Sportiv.
Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei va premia toți participanții, invitându-i într-un pelerinaj/vizită culturală la București, în data de 23 martie 2017.
Scopul evenimentului educațional a fost acela de a dezvolta competențele școlare și profilul duhovnicesc al beneficiarilor, dar și de a crește interesul tinerilor pentru oferta educațională a Bisericii locale și pentru mobilitățile didactice orientate spiritual. 
                                       Raluca Trocaru
                           Inspector activități cu tineretul 
           

luni, 13 martie 2017

PE URMELE PAȘILOR TĂI... LA BUZĂU

În săptămâna care va premerge cinstirii primelor mărturisitoare ale Învierii: femeile mironosițe, se cuvine să omagiem femeile creștine românce, oferind tinerilor buzoieni un nou spectacol de teatru, inspirat de jurnalul de călătorie la Locurile Sfinte al genialei Olga Greceanu, una dintre cele mai fascinante personalități ale României interbeliceUrma pașilor Tăi...
Spectacolul s-a bucurat de cronici elogioase în presa de specialitate, iar personalitatea, opera și spiritualitatea Olgăi Greceanu – renumită scriitoare, cercetătoare, pictoriță, hermeneut al Sfintelor Scripturi și prima femeie care primit binecuvântare de la Patriarhia Română pentru a ține conferințe în biserici – inspiră și astăzi tinerii și femeile creștin-ortodoxe din România. 
Reprezentația se va înscrie în seria proiectelor pentru tineret, din cadrul programului eparhial „Vade mecum, juvenis!”.


                     Pr. prof. Cristian Marius Dima
                              Consilier eparhial