Translate

miercuri, 26 iulie 2017

O DELEGAȚIE A SECTORULUI ÎNVĂȚĂMÂNT ȘI ACTIVITĂȚI CU TINERETUL, ÎN PROIECTUL EUROPEAN PENTRU TINERET „CIGARETTE? NO, THNX!”



Promotoare de învățare, deschidere și mobilitate, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a continuat să diversifice oferta educațională creștină non-formală pentru tineri, prin derularea Programului eparhial pentru tineret Vade mecum, juvenis!, propus și coordonat de Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul.

          În acest sens, în perioada 15-22 iulie 2017, a avut loc, la Salonic, un schimb de 40 de  tineri, invitați de mai multe organizații preocupate de educarea acestora, din Grecia, Italia, Malta, Cipru și Turcia, în cadrul proiectului european pentru tineret „Cigarette? No, thnx!”, finanțat de Uniunea Europeană, prin Programul Erasmus +. Este cel de-al treilea demers încununat de succes, inițiat de Sectorul sus-amintit, pentru atragerea de fonduri europene în preocuparea tinerilor din Eparhia noastră, în asumarea valorilor creștin-ortodoxe și europene conjunctive.
          Gazdelor de la grupul informal de tineri Greek Odysseuses și celorlalți participanți, selectați în proiect, li s-a alăturat și echipa noastră: Dra Claudia Colniceanu, premiantă a Liceului de Arte „Margareta Sterian” și unul dintre cei mai talentați interpreți de muzică populară ai județului Buzău, Dl Cătălin Petrea, din municipiul Focșani, cu studii de licență și master în Teologie, licențiat în Istorie, și fruntaș la examenul de titularizare în Istorie din acest an, Dra Ioana-Violeta Dragu, tânără credincioasă din Parohia ”Cuvioasa Parascheva” din Buzău și studentă la Medicină, Dl Adrian-Teodor Oancea, licențiat în Teologie, bursier Erasmus și lucrător de tineret experimentat, de la Parohia Goidești, județul Buzău, Dra Ioana Bordea, studentă la Facultatea de Psihologie și voluntar al Centrului de zi „Dănuț”, de la Parohia Broșteni I Pitulușa, județul Vrancea, coordonați de Pr. Prof. Cristian Marius Dima, Consilier eparhial și lucrător de tineret calificat, inițiator al proiectului.
          Pe parcursul celor șapte zile, organizatorii, împreună cu liderii de grupuri și tinerii participanți, cu diverse fonduri culturale și educaționale, au elaborat o serie de activități de învățare participativă, în echipe mixte, folosind metode și instrumente non-formale dintre cele mai apreciate, dar și originale, pentru atingerea obiectivelor împotriva fumatului activ și pasiv, spre consolidarea competențelor sociale, interculturale, lingvistice și digitale, dar și spre încântarea tuturor beneficiarilor.
          Pornind de la studierea cauzelor fumatului, dar și ale deprinderilor de vicii și creării dependențelor, în general, pe lângă abordarea dramatică a rolului diferitelor tipuri de familie în sprijinirea fumătorului, în contextul legislativ privind fumatul public din ce în ce mai restrictiv în diferite țări europene, dar și pe alte continente, echipei noastre i-a revenit sarcina de a pregăti activități pentru a analiza fumatul în contrast cu alte obiceiuri rele: consumul de alcool, de droguri, jocurile de noroc etc.
Conform specificului culturii organizaționale, dar și pregătirii academice a membrilor echipei noastre, am elaborat o prezentare inedită în aplicația web Prezi, care facilitează informațiile și ilustrațiile într-un mod mult mai atractiv și coerent decât variantele multimedia convenționale. Dacă Ioana Bordea a tratat fumatul și dependența din punct de vedere psihologic, Ioana Dragu a abordat fumatul și alte vicii din punct de vedere medical, Teodor Oancea și Cătălin Petrea, din punct de vedere creștin-moral, ilustrând cu opinii ale Părinților Bisericii despre acestea, Claudia Colniceanu a vorbit despre rolul muzicii în lupta împotriva viciilor, iar subsemnatul a inițiat o discuție despre diferența între dependență, viciu și patimă, din perspectiva spiritualității ortodoxe.
          Participanții au apreciat ținuta prezentării și calitatea informațiilor oferite de delegația românească, comunicarea facilă în limba engleză, dar și abordarea – originală, pentru ei – din punct de vedere ortodox, a temei proiectului, fapt demonstrat și în timpul cafenelei publice – metodă educativă non-formală de succes – animată de membrii echipei noastre, cu grupuri mixte de reflecție asupra fumatului și a celorlalte vicii, din perspectivele propuse de noi.
          De altfel, filmul promoțional al activității României în acest proiect a fost selectat și pentru a fi prezentat într-o emisiune live a televiziunii naționale ERT 3 Grecia, unde au fost invitați organizatorii, lidera grupului cipriot și Adrian-Teodor Oancea, care a explicat modul în care legislația românească restricționează fumatul în spațiile publice, făcându-ne mândri de a ne fi reprezentat într-o astfel de ocazie.
          Un episod de referință din acest proiect l-a constituit workshopul realizat de cercetătorii din cadrul Facultății de Științe Medicale a Universității „Aristotel” din Salonic, care ne-au prezentat în laboratoarele lor programul de sprijin pentru cei care doresc să renunțe la fumat, „Smoke Free Brain” (Creier fără fum).
          Rezultatele finale ale demersurilor noastre, alături de cele ale activităților propuse de celelalte delegații participante, au fost prezentate în cadrul unui eveniment public: Show me what you’ve done here, kid! („Arată-mi ce-ai făcut aici, copile!”), organizat de gazde la Centrul de Diseminare a Cercetării, din cadrul aceleiași universități, joi, 20 iulie 2017, după-amiaza, cu auditoriu avizat și transmis în direct pe internet, spre folosul tuturor, inclusiv al celor interesați de acasă.

          Tot aici, delegația Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a avut bucuria, dar și marea responsabilitate de a prezenta Grecia celorlalte echipe participante, conform programului fixat în timpul vizitei pregătitoare. Sub conducerea lui Adrian-Teodor Oancea, un adevărat lider de tineret, tinerii au încântat publicul prin prestația lor profesionistă și dragostea arătată față de țara gazdă. Marea surpriză a constituit-o interpretarea celebrei melodii „Milo mou kokkino”, în limba greacă, de către Claudia Colniceanu, stârnind ropote de aplauze, dar și lacrimile Dlui Markos Chionos, organizatorul acestui schimb de tineri, care s-a născut în orașul din care provine acest cântec: Siatista.
          Un alt moment de mare impact și sensibilitate l-a constituit seara interculturală organizată de delegația Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, în care, după ce am fost prezentați ca țară de echipa italiană, am preluat misiunea de a produce împreună-bucurie celorlalți invitați, prezentând activitatea multilaterală a Bisericii locale, bucuria de a fi ortodox, dar și viziunea specifică privind educația și activitățile cu tineretul. Seara s-a încheiat în ritmuri muntenești, interpretate inconfundabil de Claudia Colniceanu, iar ceilalți, îmbrăcați în costume naționale, le-au oferit celor doritori bucate specifice Buzăului și Vrancei și i-au învățat dansuri tradiționale românești, fiind în final recunoscută ca cea mai reușită seară interculturală.
          Au rămas pentru suflet momentele de comuniune ale echipei noastre, de rugăciune la fiecare masă, de participare la Sfânta Liturghie în cinstea Sfântului Proroc Ilie, în Biserica „Sf. M. Mc. Dimitrie”, mărturiile cutremurătoare ale unor foste victime ale iadului viciilor, dar și timpul răbdător de a lucra împreună până târziu în noapte, exercițiul extraordinar de sobornicitate al echipei noastre și, mai presus de toate, bucuria de a-l descoperi pe aproapele, de a-l asculta, de a-l iubi…


                                                                     Pr. prof. Cristian Marius Dima

                                                                               Consilier eparhial







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu