Translate

joi, 30 martie 2017

PRIMA EDIȚIE A CONCURSULUI „ICOANA ÎN VIAȚA CREȘTINULUI ORTODOX” ÎN PAROHIA „SFÂNTUL NICOLAE” - NOU DIN FOCȘANI

În contextul declarării de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anului 2017 ca Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti și Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, a inițiat Programul eparhial pentru tineret Vade mecum, juvenis!, menit a spori interesul beneficiarilor pentru temele anului omagial și comemorativ, prin proiecte, competiții și mobilități pentru tineret.
Astfel, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea, a fost organizată, joi, 23 martie 2017, în biserica Parohiei Sfântul Nicolae – Nou din Focşani, prima ediţie a Concursului Icoana în viaţa creştinului ortodox.


Pentru a lega noi prietenii şi a experimenta bucuria comuniunii, organizatorii au înscris în concurs şase echipe mixte, de la câte două licee, elevii fiind coordonaţi de profesorii lor de Religie: Colegiul Naţional „Al. I. Cuza” şi Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” şi Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu” Odobeşti, Colegiul Naţional „Unirea” şi Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu”, Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu şi Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza” Panciu, Liceul Pedagogic „Spiru Haret” şi Grupul Şcolar „G.G. Longinescu”, Colegiul Tehnic „V.D. Cotea” şi Liceul cu Program Sportiv.
Concursul a fost structurat pe două secţiuni. Prima a constat în amenajarea unui stand, care să conţină imagini cu o biserică monument istoric din judeţul Vrancea, fotografii cu
o icoană de patrimoniu, aflată în bisericile din judeţ, icoane pictate de elevi sau ouă încondeiate. Fiecare echipă a prezentat în detaliu istoricul bisericii alese, exemplificând, prin imagini sugestive, detaliile arhitectonice sau registrele iconografice ale locaşurilor de cult, adevărate mărturii ale spiritualităţii şi culturii de pe meleagurile vrâncene, precum şi frumuseţea, dincolo de orice norme şi canoane estetice, care iradiază din icoanele vechi, odoare nepreţuite ale evlaviei creştinilor ortodocşi. A fost o adevărată călătorie în timp, pod peste ani, ce leagă generaţiile trecute de cele viitoare: biserica în care s-a desfășurat evenimentul este o veche ctitorie din anul 1696, iar o parte din pictura ce împodobeşte locaşul de cult datează din anii 1732-1746, elevii îmbrăcaţi în frumoasele costume populare vrâncene integrându-se în firescul vremurilor, când omul se lăsa purtat de Dumnezeu.
Pe lângă icoanele sau ouăle încondeiate de elevi, care împodobeau standurile fiecărei echipe, au avut loc două momente inedite şi încărcate de emoţie: realizarea, în direct, a unei icoane de către o elevă a Liceului de Artă „Gheorghe Tattarescu” şi exemplificarea meşteşugului încondeierii ouălor de către două „specialiste”, eleve la Colegiul Național „Al. I. Cuza” şi la Liceul Pedagogic, care au uimit pe toţi participanţii. 
Cea de-a doua secţiune a concursului a testat cunoştin
ţele elevilor despre regulile de pictare a icoanelor şi a bisericilor ortodoxe. Şi aici, cele şase echipe de elevi au arătat preocuparea lor în parcurgerea bibliografiei, răspunsurile fiind corecte. Diferența a fost făcută doar de modul prezentării.
Juriul, format din: Pr. Oscar Frunză, protoiereu de Focşani II, Prof. George Silivestru, de la Şcoala Gimnazială nr. 2 Mărăşeşti, şi Prof. Ovidiu Opaiţ, de la Colegiul Național „Al. I. Cuza”, a avut o misiune dificilă în a stabili ierarhia echipelor participante. În timpul deliberării, aşteptarea s-a transformat în binecuvântare, prin ascultarea unor cântări bisericeşti interpretate de către două eleve de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” şi Liceul Pedagogic „Spiru Haret”, înzestrate de Dumnezeu cu mult talent, înmulţit prin osteneală.
Ierarhia a fost stabilită doar pentru că aşa trebuie să se încheie un concurs, toţi elevii participanţi trăind în comuniune bucuria reuşitei: Premiul I – Colegiul Național „Unirea” şi Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu”; Premiul II – Colegiul Național „Al. I. Cuza” şi Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, Liceul Pedagogic „Spiru Haret” şi Grupul Şcolar „G.G. Longinescu”; Premiul III – Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu şi Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza” Panciu; Menţiune – Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” şi Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu” Odobeşti, Colegiul Tehnic „V.D. Cotea” şi Liceul cu Program Sportiv.
Înainte de anunţarea clasamentului, elevii participanţi, precum şi profesorii îndrumători, au avut parte de o surpriză inedită. Pentru a răsplăti efortul depus, dar mai ales trăirea autentic creştină a concurenţilor, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei va premia pe toți cei care și-au pus în lucrare darul lor, elevi și profesori, invitându-i într-o vizită culturală/pelerinaj la București, unde vor putea vizita Muzeul Național de Artă, Catedrala Patriarhală, Mănăstirea Radu-Vodă, Mănăstirea Stavropoleos și vor viziona un spectacol de teatru. Astfel, se va continua consolidarea parteneriatului Școală-Biserică, prin seria celor peste 500 de mobilități pentru tineri, organizate de Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, în acest an.





































    Prof. Melania Emanuela Pătrăşcanu – inspector şcolar pentru disciplina Religie, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu