Translate

vineri, 28 octombrie 2016

LITURGHIA SFÂNTULUI APOSTOL IACOV LA SEMINARUL TEOLOGIC ORTODOX „CHESARIE EPISCOPUL” DIN BUZĂU

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, la Paraclisul Arhiepiscopal „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” s-a săvârşit, duminică 23 octombrie 2016, Liturghia Sfântului Apostol Iacov, fratele Domnului, de către Părintele spiritual Ionuț Constantin, împreună cu elevii seminariști, la praznicul Sfântului Apostol.

„Originea cultului creştin este puternic influenţată de îndemnul Mântuitorului: “Mergând, învăţaţi toate neamurile” (Matei 28, 19). Astfel după înălţarea Sa la cer, Apostolii au început să predice întregii lumi Cuvântul Vieţii. Ierusalimul perioadei apostolice rămâne principalul refugiu spiritual al Bisericii. Aici trăiau cei trei stâlpi ai Bisericii Apostolice Iacov, Chefa şi Ioan. În acest context a luat fiinţă primul ritual euharistic, iar mult mai târziu s-a dezvoltat un ritual liturgic solemn, care şi-a luat forma după sfatul şi îndrumările Sfântului Iacov, întâiul păstor al comunităţii creştine din această cetate. Numai întru atât se poate numi Iacov autorul Liturghiei, dar odată cu trecerea anilor, acestui prim serviciu liturgic i s-au adăugat rugăciuni, imnuri, mărturisirea de credinţă, care au legatură cu evenimentele de mai târziu; apariţia ereziilor trinitare şi hristologice, dar şi combaterea lor. (…) Acest Iacov este o altă persoana faţă de apostolul Iacov cel Mare, fratele lui Ioan Evanghelistul, iar Tradiţia Bisericii Ortodoxe l-a diferenţiat şi de apostolul Iacov al lui Alfeu. Iacov, autorul Liturghiei noastre, a făcut parte din ceata celor 70 sau 72 de ucenici ai Mântuitorului; era fiul lui Iosif, logodnicul Preasfintei Născătoare, din căsătoria anterioară, astfel fiind frate vitreg al Domnului Iisus, după cum menţionează Eusebiu al Cezareei de la polemistul Hegesip (sec. II), istoricul iudeu Iosif Flavius, Sfântul Epifanie al Salaminei şi alţii. Tot despre acest Iacov „ne istoriseşte Pavel şi anume că l-a văzut şi l-a cunoscut ca „frate al Domnului” nume pe care şi l-a meritat nu numai prin aceea că era rudă după sânge cu El, sau fiindcă ar fi fost crescut împreună, ci pentru că era foarte credincios şi virtuos”. (Colecţia Părinţi şi scriitori bisericeşti, nr. 7, Origen, Scrieri alese - Familia lui Iisus) 
În ceea ce priveşte martiriul Sfântului Iacov, Eusebiu al Cezareei, citând pe Hegesip, ne istoriseşte că a fost aruncat de pe aripa templului din Ierusalim şi în timp ce era bătut cu pietre un privitor al morţii Sfântului a luat un pilug, cu care se presează stofele şi l-a lovit în cap omorându-l, deoarece a mărturisit că Iisus era Mesia, cel profeţit în Vechiul Testament", după cum s-a rostit în cuvântul de învăţătură de după Sfânta Liturghie”, s-a subliniat la Sfânta Liturghie.

Îi felicităm pe  seminariștii râvnitori, împreună cu dascălii lor, pentru preocupările lor educative, pentru motivație și „curaj liturgic” și le urăm ca Dumnezeu să le hărăzească și alte astfel de momente sfințitoare, în comuniune și cu bucurii duhovnicești!



duminică, 23 octombrie 2016

ARTIȘTII NE-AU PREDAT LECȚIA SMERENIEI, „VORBIND CU TINE, DOAMNE”

Ați fost vreodată în lumea unui artist? Ați intrat vreodată în atelierul unui pictor de icoane? 

Într-o seară binecuvântă de toamnă, am fost invitați în atelierul unei pictorițe de icoane care, în procesul creației, a dat expresie propriilor cugetări și introspecții și, însoțită de ucenicii de atelier în acest parcurs, ne-au făcut părtași la o lecție de dragoste și smerenie prin care artistul devine un model al spiritualității și talentului creator transformat în talant  mărturisitor.


La două zile după inedita piesă de teatru propusă tinerilor vrânceni, un alt eveniment artistic a fost oferit de către Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, și tinerilor buzoieni, joi 20 octombrie 2017, în amfiteatrul arhiplin al Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Buzău: spectacolul de teatru Vorbind cu Tine, Doamne, adaptare după „Rugăciuni pe malul lacului”, de Sfântul Nicolae Velimirovici, preaiubitul sfânt sârb, unul dintre cei mai prolifici scriitori bisericești contemporani, autor de exegeze, omilii și vieți de sfinți - motiv pentru care a și fost numit „Noul Ioan Gură de Aur” al secolului trecut.

Protagonista a fost inegalabila actriță Ana Calciu, care semnează și regia spectacolului - împreună cu nu mai puțin faimoasa actriță de obârșie buzoiană Teodora Mareș - și doi tineri artiști: interpreta la flaut Andrada Dumitrache și psaltul Andrei Stratulat. Prin demersul lor artistic, aceștia și-au propus să pună înaintea simțurilor și a inimilor noastre o raportare atentă la valorile creștine, o căutare neangoasantă, un dialog cu Dumnezeu, în care se putea regăsi fiecare dintre cei care caută sensul adevărat al vieții; ne-am întâlnit cu principalele probleme ale lui homo religiosus, ale setei de dumnezeire, ale pocăinței și ale aflării esenței lucrurilor, ale lui EU SUNT....
               
Tema spectacolului este predilectă pentru producțiile Companiei teatrale „Zona” - împreună cu care am organizat acest eveniment - care a luat naştere in anul 2002 din iniţiativa câtorva artişti - actori și regizori, din dorinţa de a propune oamenilor spectacole de teatru cu conținut creștin, recitaluri de poezie laică și religioasă.

Astfel, în 2002, Compania a adaptat și montat, la Teatrul ACT, spectacolul „Tunelul”, după romanul cu acelaşi nume al lui  Ernesto Sabato, în regia lui Gavriil Pinte, spectacolul cu mesaj creștin „Fata care vede prin haos”, după un poem al Mariei Calciu, iar din anul 2013, a fost produs și continuă să se joace și în prezent  spectacolul creștin „Diaconița Olimpiada”, adaptare după scrisorile Sfântului Ioan Gură de Aur către Sfânta Diaconiță Olimpiada, regia Marian Popescu, cu aceeași protagonistă: actrița Ana Calciu.

Din anul 2014, produce și continuă să se pună în scenă spectacolul Stihuri și cântări, cu Magda Catone, Ana Calciu, Tomi Cristin și un grup de elevi, derulat în toată țara, împreună cu copiii talentați din parohii – de 1 iunie Sectorul nostru a invitat copiii buzoieni și vrânceni talentați la două astfel de spectacole.

În cadrul companiei, actrița Ana Calciu a susținut în ultimii 7 ani numeroase recitaluri de poezie laică și religioasă, în diferite locații din țară și străinătate, pentru întreaga ei activitate artistică și misiune creștină, fiind premiată de Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel, cu Diploma Omagială Sfântul Ioan Gură de Aur.

Ne exprimăm speranța ca, prin astfel de evenimente artistice-manifest, să răspundem unor întrebări frecvente, adresate de tineri celor pe care îi consideră repere în Biserică, să rafinăm oferta educațională propusă tinerilor din Eparhia noastră și, nu în ultimul rând, să reînnoim mesajul pedagogic al Ortodoxiei privind sacralitatea vieții.


                                                                                      Pr. prof. Cristian Marius Dima
                                                                                                  Consilier eparhial




„DUMNEZEU IUBEȘTE” PE TINERII VRÂNCENI. AMIN!

Așa cum anunțam  săptămâna trecută aici, tinerii vrânceni s-au întâlnit, marți, 18 octombrie 2016, în amfiteatrul Colegiului Național Unirea din Focșani, cu mari artiști ai scenei românești, într-un spectacol de teatru inedit, intitulat Dumnezeu iubește, de Zlata Demina. Evenimentul a fost organizat de Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, în contextul Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox. 

Regia și scenografia piesei îi aparțin lui Tomi Cristin, prestigios actor al Teatrului Național din București, licențiat în Teologie Ortodoxă Pastorală și vicepreședinte al Asociației Părinți pentru Ora de Religie (APOR).
Din distribuția spectacolului au făcut parte actrițele Naționalului bucureștean: Magda Catone și Amalia Ciolan, precum și reprezentanți ai generației de tineri actori: Tamara Roman, Ana-Maria Carablais, Teodora Calagiu-Garofil și Darius Daradici.
La eveniment a participat și Chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, alături de subsemnatulPr. Ionuț-Cristian Vuță – consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar, Pr. Florin Nectarie Busuioc – protoiereu al Protoieriei Sector 3 Capitală, Raluca Trocaru – inspector pentru tineret la Sectorul nostru, Pr. Eduard Daniel Bran – protoiereu al Protoieriei Focșani I, Pr. Oscar Frunză – protoiereu al Protoieriei Focșani II, Ana Corina Săcrieru – vicepreședinte al APOR Vrancea și  Dl Ioan Șolea – președinte al APOR Buzău. 
„Mesajul cel mai important al piesei de teatru a fost acela că Dumnezeu ne iubește pe toți, în mod necondiționat, pentru că El este iubire (cf. I Ioan 4, 16) și face să răsară soarele și peste cei buni, și peste cei nemulțumitori și răi (cf. Matei 5, 45). O iubește și pe Olga, cea care nu s-a gândit că Dumnezeu Se poate implica în actul iubirii, având ca rod nașterea de prunci, o iubește și pe Rita, aflată în pragul disperării, din pricina tinereții, întrucât nu se vede în postura de mamă, la o vârstă atât de fragedă, dar îi iubește nespus de mult pe toți ce care își doresc copii, deoarece copiii reprezintă darul cel mai de preț pentru o tânără familie“, a concluzionat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop.
Ineditul acestei piese, care s-a adresat atât adolescenților, cât și adulților, a fost discuția dintre actori, regizor și public de la final, un colocviu de 45 de minute pe temele spectacolului: condiția femeii, dragostea, credința, avortul, nașterea, căsătoria, moartea, toate într-o atmosferă prietenească de neuitat, grație celor ce au depus toate eforturile pentru reușita acestui spectacol: organizatori, profesioniști, parteneri și gazde. Mulțumim frumos!
                                                                                          Pr. prof. Cristian Marius Dima
                                                                                                    Consilier eparhial

luni, 10 octombrie 2016

TINERI BUZOIENI, „VORBIND CU TINE, DOAMNE”

              La două zile după inedita piesă de teatru propusă tinerilor vrânceni, un alt eveniment artistic va fi oferit de către Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, și tinerilor buzoieni, joi 20 octombrie 2017, orele 17:30, în impozantul amfiteatru al Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Buzău: spectacolul de teatru Vorbind cu Tine, Doamne, adaptare după „Rugăciuni pe malul lacului”, de Sfântul Nicolae Velimirovici, preaiubitul sfânt sârb, „Noul Ioan Gură de Aur” al secolului XX. 
              Protagonista este inegalabila actriță Ana Calciu, care semnează și regia - împreună cu nu mai puțin faimoasa actriță buzoiană Teodora Mareș - și doi tineri artiști: psaltul Andrei Stratulat și flautista Andrada Dumitrache, care doresc să pună înaintea simțurilor și a inimilor o raportare atentă la valorile creștine, o căutare neangoasantă, un dialog cu Dumnezeu, în care se va regăsi fiecare dintre noi în propria căutare a sensului vieții; ne vom întâlni cu principalele probleme ale lui homo religiosus, a setei de dumnezeire, a pocăinței și a aflării esenței tuturor lucrurilor, a lui EU SUNT...
               La acest spectacol, pe care îl aducem în mijlocul beneficiarilor, prin amabila găzduire a prestigiosului colegiu buzoian, vor putea participa gratuit elevi, studenți și tineri profesioniști din județul Buzău, interesați de programele și proiectele Eparhiei noastre, în Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin-ortodox.
               Ne exprimăm speranța ca, prin astfel de evenimente artistice-manifest, să răspundem unor întrebări frecvente, adresate de tineri celor pe care îi consideră repere în Biserică, să rafinăm oferta educațională propusă tinerilor din Eparhia noastră și, nu în ultimul rând, să reînnoim mesajul paideutic al Ortodoxiei privind sacralitatea vieții.
                                                                                                    
                                                                                             Pr. prof. Cristian Marius Dima
                                                                                                       Consilier eparhial

miercuri, 5 octombrie 2016

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PROFESORULUI


Ziua mondială a educatorului (Journée mondiale des enseignants / World Teachers' Day), marcată în fiecare an la 5 octombrie, are ca temă, în 2016, "Să-i prețuim pe profesori, să le îmbunătățim statutul".

( mai multe: http://www.agerpres.ro/flux-documentare/2016/10/05/ziua-mondiala-a-educatiei-07-33-51)

La mulți ani, dascăli devotați!


                               Echipa Sectorului Învățământ și Activități cu Tineretul

luni, 3 octombrie 2016

SPECTACOLUL DE TEATRU „DUMNEZEU IUBEȘTE”, OFERIT TINERILOR VRÂNCENI

           Continuând seria evenimentelor dedicate Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin-ortodox, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, propune tinerilor vrânceni o nouă întâlnire cu mari artiști ai scenei românești, într-un spectacol de teatru inedit, marți, 18 octombrie 2016, orele 18:00, în amfiteatrul Colegiului Național „Unirea” Focșani. 
         Spectacolul „Dumnezeu iubește”, de Zlata Demina, este regizat de Tomi Cristin, actor al Teatrului Național din București, licențiat în Teologie Ortodoxă Pastorală și vicepreședinte al Asociației Părinți pentru Ora de Religie din România.
        Din distribuția acestui spectacol fac parte actrițele Naționalului bucureștean Magda Catone și Amalia Ciolan, precum și reprezentanți ai generației de tineri actori: Tamara Roman, Ana-Maria Carablais, Teodora Calagiu-Garofil și Darius Daradici/Liviu Cheloiu.

           Ineditul acestui spectacol, care se adresează atât adolescenților cât și adulților, este discuția dintre actori, regizor și public de la final, un colocviu de 45 de minute pe temele spectacolului: condiția femeii, dragostea, credința, avortul, nașterea, căsătoria, moartea.
         „Dumnezeu iubește" este un spectacol despre condiția femeii și despre rolul și rostul ei de mamă. Acțiunea are loc într-o maternitate. Patru femei însărcinate ajung colege de salon. Patru femei din lumi diferite, care nu s-ar intersecta nicicând. Patru destine care se intersectează într-un punct din timp și din spațiu, urmând ca mai apoi să-și reia traiectoriile separat, fiecare mai bogată cu o viață. Toate, afară de una.” (din cronica scrisă de Pr. Iancu Dorin Nifon)
        Ne dorim ca, prin astfel de evenimente artistice-manifest, să răspundem unor întrebări frecvente, adresate de tineri celor pe care îi consideră repere în Biserică, să rafinăm oferta educațională propusă tinerilor din Eparhia noastră și, nu în ultimul rând, să reînnoim mesajul paideutic al Ortodoxiei privind sacralitatea vieții.




                                                                    Pr. prof. Cristian Marius Dima
                                                                             Consilier Eparhial