Translate

luni, 19 decembrie 2016

SFÂNTUL IERARH SPIRIDON, CINSTIT ÎN CHIP DEOSEBIT DE SEMINARIȘTII BUZOIENI

Luni, 12 Decembrie 2016, la Seminarul Teologic Ortodox "Chesarie Episcopul" din Buzău s-a făcut prăznuirea Sfântului Ierarh Spiridon Taumaturgul, episcopul Trimitundei. În tradiția Seminarului s-a statornicit faptul ca fiecare generație să își aleagă un sfânt ocrotitor al clasei.
Anul acesta, clasa a XI-a de la Seminar și-a cinstit ocrotitorul printr-un moment artistic cu caracter catehetic. Programul a debutat cu ode închinate Sfântului ocrotitor și s-a încheiat cu sceneta "Sfântul Spiridon la primul sinod ecumenic", scrisă și regizată de subsemnatul.
Sfântul Spiridon a răsărit în minunata insulă a Ciprului, în anul 270, în proximitatea orașului Pafos, din părinți modești, creștini, ce se îndeletniceau cu păstoritul oilor. La vârsta tinereții, s-a căsătorit, având o fiică pe nume Irina. După câtva timp, rămâne văduv și nu s-a mai căsătorit iarăși pentru că s-a dedicat trup și suflet lui Hristos și fiicei sale, căreia îi va dărui o educație aleasă. În jurul anilor 295-300 a fost prigonit pentru Hristos  în timpul împăratului Maximian, fiind supus la chinuri, din care a scăpat prin pronia divină. Prin purtarea de grijă a lui Hristos-Dumnezeu, a fost hirotonit preot al celui Preaînalt, apoi a fost ales episcop de Trimitunda, iar în această calitate a participat în anul 325 la primul sinod ecumenic. Astfel păstorul turmelor celor necuvântătoare a devenit păstor al turmei cuvântătoare, îndeletnicindu-se în continuare și cu păstoritul necuvântătoarelor. Își da obștescul sfârșit în anul 348.
"El era alinarea săracilor, scăparea asupriților și ajutorul celor lipsiți.
Oile și agricultura erau sursele lui de hrană. A venit, într-o zi, un negustor cu dorința de a cumpăra 100 de oi. Bătrânul episcop a fost de acord. Când i-a dat banii, negustorul a dorit să profite de bătrânețea sfântului plătindu-i doar 99 de oi. Când s-au dus la oi, negustorul și-a ales 99 de oi, iar când să o scoată și pe-a o sută, aceasta nu voia sa iasă, pentru că Dumnezeu care totdeauna este drept nu a îngăduit această înșelare a slujitorului Său. Sfântul a cunoscut toate acestea, pentru că avea darul înainte-vederii și i-a zis cu blândețe negustorului, că, din greșeală, poate nu a plătit ultima oaie. Acela recunoscându-și vina, a plătit oaia și și-a cerut iertare, iar acum oaia a ieșit de bunăvoie din ocol. Sfântul petrecea împreuna cu îngerii lui Dumnezeu, astfel, odată s-a dus la o biserică pentru slujba Vecerniei, unde era numai preotul și paracliserul. Fiind puține lumânări aprinse în policandru, episcopul i-a mustrat pentru economia făcută, iar paracliserul i-a zis că nu este lume în Biserică, astfel nu este nevoie de multă lumină. Dar bătrânul episcop observa că aveau privitori pe îngeri. Când a început Vecernia și a zis: "Pace tuturor!", după cum era tipicul pe timpul acela, răspunsul i l-au dat îngerii, iar cântul divin s-a auzit în tot orașul acela și, astfel sfântul a avut ca psalți pe îngeri, biserica umplându-se cu oameni curioși de faptul acesta: cine îi cânta răspunsurile așa frumos bătrânului episcop? În timpul slujbei în candela din Sf. Altar se terminase uleiul, urmând să se stingă, dar sfântul s-a îngrijit și de aceasta, astfel în timp ce se ruga, în candelă a izvorât ulei", după cum s-a relatat în panegiricul rostit de către elevul Adrian Barbu.
La sfârșitul momentului festiv, Pc. Pr. prof. Dr. Sava-Popa Gheorghe, directorul Seminarului, a adresat un cuvânt de mulțumire colectivului clasei a XI-a, îndemnându-i pe seminariști să urmeze exemplul viu al Sfântului lor ocrotitor.
După acest moment de sărbătoare, Părintele profesor Mihail Milea i-a invitat pe elevii care au jucat sceneta, la Sala Consiliului Județean Buzău pentru a le arăta buzoienilor, minunata activitate pe care a avut-o la primul sinod ecumenic Sfântul Ierarh Spiridon.
Sceneta a fost jucată și în cadrul concertului de colinde Hristos se naște slăviți-L!, organizat de Fundația "Sfântul Sava" de la Buzău, miercur,i 14 decembrie 2016.


Bucură-te, Sfinte Ierarhe Spiridon, mare făcător de minuni!




                                                                              Teodor Însurățelu
                                                                                 clasa a XI-a 
                                              Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” Buzău

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu