Translate

miercuri, 23 noiembrie 2016

UN ALT DAR DE SUFLET AL ARHIEPISCOPIEI BUZĂULUI ȘI VRANCEI

Cu bucurie, vă aducem la cunoștință că, în contextul în care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat 2016 Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox și Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti în Patriarhia Română, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a cuprins, în programul de acțiuni specifice acestor teme, și proiectul eparhial „Ortodoxie și leadership”, ce cuprinde conferințe, ateliere interactive, tabere de vară și spectacole de teatru, oferite gratuit credincioșilor din Eparhia noastră.
De aceea, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, continuând seria reprezentațiilor teatrale cu mari actori ai scenei românești la Buzău,  dorim să vă invităm la un nou spectacol de anvergură organizat de Sectorul nostru – o piesă de teatru originală, după un scenariu scris de Pr. Bogdan Aurel Teleanu: Brâncoveanu și Ivireanul, iubire de Biserică și neam, în regia Dnei Ivona Boitan, un proiect de succes al Companiei teatrale „Zona” și Protoieria Sector 2 Capitală, duminică, 27 noiembrie 2016, orele 18:00, la Teatrul „George Ciprian” din Buzău.
Distribuţia asociază marile personalități evocate din cazania Bisericii și neamului românesc cu prodigioși actori ai scenei teatrului contemporan: Maria Brâncoveanu-Ana Calciu, Constantin Brâncoveanu-Damian Victor Oancea, Păuna Cantacuzino-Magda Catone, Antim Ivireanu-Mihai Coadă, Constantin Cantacuzino-Ovidiu Cuncea, Vizirul-Tiberiu Păun, Ștefan Brâncoveanu-Bogdan Iacob, Stanca Brâncoveanu-Dana Rusu, cu participarea extraordinara a actorului Constantin Codrescu și a unor copii talentați, întruchipând copiii Brâncovenilor.
Spectacolul are Înalta binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care i-a și decorat pe cei implicați jertfelnic în acest proiect cultural.
Prin acest text modern şi rafinat ne propunem să ajungem la un public compus din toate categoriile de vârstă și de profesii. Avem un nivel cultural- intelectual, unul emoţional şi desigur, unul duhovnicesc. Piesa poate fi receptată la oricare din aceste nivele. Este o pledoarie pentru susţinerea ideii de mamă creştină, pentru o abordare tridimensională a istoriei, pentru promovarea ideii că naşterea cărţii românești s-a făcut în Biserică etc. Multiplele ei paliere ne ajută să prezentăm  tuturor o pagină din cronica unui neam creștin și sperăm să determinăm dorința de a descoperi mai mult despre istoria poporului român.
Realizatorii spectacolului abordează o viziune umană, emoțională, prin care vor să transmită speranță, să aducă întărire în urcușul duhovnicesc al oricărui creștin care învață să dea măsură gloriei și agoniei care se succed în viața pământească.
Spectacolul este narat de Doamna Maria Brâncoveanu, aflată în ultima parte de viață la Mânăstirea Surpatele, relatându-ne momentele principale ale martiriului soțului și copiilor ei. Este unghiul subiectiv al unei femei foarte încercate, al unei mame care caută să înţeleagă planul lui Dumnezeu cu ea, cu familia ei, cu ţara ei. Ea ştie că nu mai poate face nimic pentru copiii ei în acest plan omenesc, dar doreşte să lupte pentru cauza cinstirii jerfei lor.
Vă așteptăm să primiți și acest dar! De suflet! Pentru suflet, cu grijă și cu luare aminte!

                                                                                              Pr. prof. Cristian Marius Dima
                                                                                                  Consilier eparhial

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu