Translate

duminică, 27 martie 2016

ORTODOXIE ȘI LEADERSHIP – proiect eparhial pentru tineret

Raportarea Bisericii la actul educativ, mai cu seamă în latura lui social-formativă, a fost și este prioritară. Rostul organismului eclezial este să transforme, să îmbunătățească societatea în care activează, pornind de la modul în care oamenii care o compun își gândesc parametrii existențiali și acționează ca atare. Un rol esențial îl joacă, în acest demers, modelele. Pedagogia exemplului divin se întregește, în reflecția etică a Bisericii, cu a celui uman. După Dumnezeu – și, de ce nu, ajutați de El – unii semeni ne inspiră viața, dându-ne impulsul să le urmăm pilda sau, dacă nu, măcar să-i ascultăm. Marea carență de exemplaritate a societății românești actuale se reflectă, inevitabil, în declinul educației, mult prea evident, și el, în zilele noastre.
La fel de adevărat este că amprenta mediului axiologic pe care Biserica îl promovează este prezentă în conștiințele multor oameni de succes, fără ca acest ultim termen să conoteze neapărat orizontul frivol, desacralizant și exclusiv al pecuniarului, pe care tot mai mulți îl au astăzi în vedere. Atât celor dornici de modele, cât și acelora dintre noi care încă nu conștientizează această nevoie, trebuie să le oferim posibilitatea de a vedea asemenea oameni. Este, fără îndoială, una dintre căile salvatoare pe care le căutăm. 

În anul 2016, declarat, cu aceeași îngrijorare și cu dragoste pastorală, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, propune o serie de întâlniri cu oameni care, astăzi, mărturisesc deschis că succesul lor social și profesional se datorează, într-o măsură însemnată, și componentei religioase a educației pe care au primit-o. La realizarea proiectului, vor pune umărul inimoasele echipe ale Asociației Părinți pentru Ora de Religie din Buzău și din Focșani, precum și Protoieriile din Eparhia noastră.
Au fost inițiate o serie de invitații către diferite personalități ale scenei publice din România, care vor veni în fața tânărului public buzoian și vrâncean, pentru a împărtăși darul pe care l-au primit de la Dumnezeu, dar și pentru a indica o cale spre Nordul existenței noastre, Mântuitorul Iisus Hristos, prin domeniul care i-a făcut celebri, așadar o altfel de orientare personală și profesională.
Primele evenimente vor avea loc vineri 8 aprilie, la Sala Mare a Consiliului Județean Buzău, unde invitatul nostru va fi Dl Dan Puric, actor și regizor al Teatrului Național din București, și sâmbătă, 9 aprilie 2016, când îl vom avea invitat pe Dl Teodor Baconschi, diplomat, teolog și antropolog, la Ateneul Popular "Mr. Gh. Pastia" din Focșani.
Vom continua seria invitaților de marcă, în lunile următoare, cu lideri din domeniile științelor educației, activităților cu tineretul, discursului public, artelor, psihologiei, geneticii și altele.
Ne exprimăm speranța ca aceste workshopuri și conferințe publice să aducă, în tabloul cotidian umbrit al comunităților noastre, noi culori și lumini, trase de peneluri măiestrite, care să îndrepte tinerii către brațele părintești, carte și rugăciune, către Școală, Familie și Biserică.
Echipa Sectorului Învățământ și Activități cu Tineretul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu