Translate

vineri, 13 noiembrie 2015

EXPOZIŢIE DE FOTOGRAFIE LA BIBLIOTECA EPARHIALĂ DIN BUZĂU

La Biblioteca eparhială „Ghenadie Episcopul“ din Buzău a avut loc, miercuri, 11 noiembrie 2015, vernisarea expoziţiei de fotografie intitulată Satul autentic românesc în arealul multicultural european. Elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul“ au expus o serie de fotografii, în care au surprins diverse aspecte din viaţa cotidiană a satelor în care locuiesc ei sau bunicii lor. De asemenea, cei prezenţi au putut admira şi elemente reprezentative de artă tradiţională românească: obiecte sculptate în lemn, icoane, costume populare, covoare ţesute manual, ştergare, borderii şi vase din ceramică.
La eveniment au participat reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, ai Centrului de Informare Europe Direct Buzău, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, profesori de la Seminarul Teologic şi membri ai Asociaţiei „Părinţi pentru Ora de Religie“ Buzău.
Elevii s-au străduit să surprindă, în aceste fotografii, specificul şi autenticitatea satului românesc şi ale patrimoniului local, ale locurilor din care vin şi ale oamenilor din universul lor. A fost o bucurie reîntâlnirea de astăzi cu partenerii noştri educaţionali: Seminarul Teologic din Buzău – şcoala noastră de suflet, Centrul Europe Direct – punctul de informare al Uniunii Europene în judeţ, dar şi cu alţi prieteni, susţinători, în general, ai valorilor tradiţionale româneşti“, a declarat, pentru Trinitas TV, Pr. Prof. Cristian Marius Dima, Consilier eparhial la SectorulÎnvăţământ şi Activităţi cu Tineretul.   
Considerăm că expoziţia a fost un real succes. Au fost premiate lucrările care au avut, într-adevăr, un impact semnificativ asupra celor ce au făcut parte din juriu şi, de asemenea, au fost premiaţi toţi copiii ale căror lucrări au fost expuse. Mulţumim încă o dată şi vă aşteptăm şi la următoarele acţiuni pe care le vom derula anul acesta şi anul viitor, a precizat Felicia Vîjdea, coordonator executiv al Centrului de Informare Europe Direct Buzău.
Cu această ocazie, elevii seminarişti care au realizat lucrările au primit diplome, carduri de memorie, produse de birotică, broşuri şi reviste cu tematică europeană.
Expoziţia a fost organizată de Sectorul Învăţământ şi Activităţi cu Tineretul al Eparhiei, în parteneriat cu Centrul de Informare Europe Direct Buzău.

FESTIVAL-CONCURS LA CENTRUL DE ZI «DĂNUŢ» DIN PAROHIA VRÂNCEANĂ BROŞTENI I

Sâmbătă, 7 noiembrie 2015, la Centrul de zi „Dănuţ“, din Parohia Broşteni I, judeţul Vrancea, cu binecuvântarea şi sprijinul Înaltpreasfinţitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, şi cu susţinerea Pr. Prof. Cristian Marius Dima, Consilier Eparhial al Sectorului Învăţământ şi Activităţi cu Tineretul, a avut loc cea de a VI-a ediţie a Festivalului-Concurs Interjudeţean „Maica Domnului – Împărăteasa Cerului şi a Pământului“. Festivalul-concurs face parte din Proiectul Educaţional Interdisciplinar „CU NOI ESTE DUMNEZEU“ şi are drept scop cunoaşterea învăţăturii Sfintelor Scripturi, prin intermediul povestirilor biblice, accesibile vârstei copiilor, precum şi prin piese de teatru, poezii, muzică psaltică şi pricesne, pentru formarea şi dezvoltarea virtuţilor creştine şi a consolidării deprinderilor de comportament moral-religios. Obiectivele vizate sunt: stimularea creativităţii elevilor în scop duhovnicesc; crearea unui cadru competiţional, care să încurajeze participarea tinerilor la viaţa Bisericii; cunoaşterea şi actualizarea modelului de vieţuire a Maicii Domnului, far călăuzitor al existenţei umane, indiferent de perioada istorică; promovarea interdisciplinarităţii şi a unei atitudini deschise şi constructive în abordarea educaţiei religioase în context european şi în motivarea elevilor pentru actul de învăţare.
Festivalul s-a desfăşurat pe patru secţiuni: artă plastică, creaţie literară, fotografie şi muzică religioasă. Fiecare secţiune a fost jurizată de un juriu de specialitate, format din profesionişti, precum Prof. Virginia Hossu, Prof. Ştefana Popa, Prof. Jana Ţigăeru, Prof. Mihaela Cârjan, Prof. Ecaterina Galoiu, Prof. Simona Safta, Prof. Ionuţ Drilia, Prof. Mihaela Enache – Inspector şcolar pentru disciplina Religie la ISJ Vrancea, iar din partea Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei: Dna Raluca Trocaru – Inspector pentru Tineret, în cadrul Sectorului Învăţământ şi Activităţi cu Tineretul, Pr. Prof. Dr. Marius-Daniel Ciobotă – Inspector pentru catehizare, în cadrul aceluiaşi sector, şi Dl Ionuţ Vuţă – Inspector social-misionar la Sectorul omonim al Arhiepiscopiei.
Într-o atmosferă duhovnicească, grupuri vocale şi solişti au urcat pe scenă şi, rând pe rând, au interpretat cântece religioase, prin care au mulţumit lui Dumnezeu şi Fecioarei Maria pentru binefacerile primite, au cerut darul păcii în lumea întreagă, binecuvântare asupra tuturor copiilor şi familiilor, exprimându-şi nădejdea că Maica Domnului va fi pururea ocrotitoare şi ajutătoare.
Au fost acordate distincţii profesorilor coordonatori la toate secţiunile concursului, însă bucuria cea mai mare a fost a celor aproape 300 de elevi înscrişi la cele patru secţiuni ale festivalului, care au primit distincţii şi premii (diplome, medalii, carte religioasă, dulciuri etc.), prin contribuţia Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, a Protoieriei Focşani I, dar şi prin amabilitatea mai multor sponsori, care apreciază activitatea Centrului de zi ,,Dănuţ“ şi răspund prompt de fiecare dată când li se solicită ajutorul.
Surpriza acestei ediţii a venit din partea dlui Cezar Milea, originar din Vrancea, absolvent al Seminarului Teologic Ortodox „Chestie Episcopul“ din Buzău, acum stabilit la Londra. Domnia sa şi-a amintit cu mare emoţie şi plăcere de profesorii care i-au marcat traseul educaţional şi personalitatea şi a dorit să le aducă un omagiu mentorilor, dar şi să-şi serbeze ziua de naştere într-un mod inedit, oferind premii în bani tuturor participanţilor de la secţiunea muzică religioasă.
Preotul Dorel Norocea, coordonatorul Centrului de zi „Dănuţ“, doreşte să mulţumească tuturor colaboratorilor, partenerilor şi binefăcătorilor care au conlucrat la realizarea acestui eveniment devenit deja tradiţie, precum şi tuturor copiilor şi profesorilor lor, pentru aprecieri şi încredere. 

                                                                                        Daniel Bahnea
                                                                       Student, anul I, Facultatea de Teologie
                                                                      Ortodoxă „Justinian Patriarhul” București

„ÎMPREUNĂ PENTRU VIITORUL EUROPEI”, CU „HRISTOS ÎN MIJLOCUL NOSTRU!”

Sub aceste două devize s-a desfăşurat Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Europa 2015, organizată de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, în perioada 4-7 septembrie 2015, la Cluj-Napoca, străvechea inimă a Transilvaniei, iar astăzi, Capitala Europeană a Tineretului.
Timp de patru zile, al doilea oraş ca mărime al României a găzduit peste 6000 de tineri, veniţi din ţară şi din toate colţurile Europei: Republica Moldova, Rusia, Grecia, Ucraina, Bulgaria, Serbia, Polonia, Cehia şi Slovacia, Finlanda, Georgia, Albania, Cipru, dar şi din comunităţile ortodoxe din Siria şi Palestina, pentru a se ruga împreună, pentru a dialoga şi pentru a desfăşura diferite activităţi cu valoare de simbol.
Într-o vreme a neîncrederii şi izolării, a defetismului şi a xenofobiei emergente, a atacurilor Bisericii Ortodoxe şi a etichetărilor nedrepte, şcolile teologice clujene, clerul ortodox, credincioşii oraşului în sărbătoare şi, îndeosebi cei 500 de tineri voluntari au întâmpinat cu braţele şi inimile deschise pe cei ce au răspuns invitaţiei de a petrece câteva zile în urbea lor, având nădejdea, aşa cum le împărtăşea Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, că „voi, tinerii, cu vigoarea voastră şi cu harul lui Hristos, credem că puteţi revigora viaţa spirituală a Europei, intrată în derivă, nu doar din punct de vedere spiritual, ci şi demografic. Lucrul acesta îl dorim şi Îl rugăm pe Dumnezeu să vă ajute în toate proiectele bune pe care le aveţi planificate!
Programul a debutat vineri după-amiază, 4 septembrie, cu o rugăciune comună, în limbile română şi engleză, a tuturor celor invitaţi în Piaţa Avram Iancu, din faţa Catedralei Mitropolitane. Prezent în mijlocul tinerilor, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a apreciat acest eveniment deosebit de comuniune şi bucurie creştină, vorbind totodată despre situaţia Europei actuale şi despre criza moral-spirituală a lumii, prilej cu care a oferit şi câteva îndemnuri celor ce vor participa activ la consolidarea profilului social şi spiritual al Europei de mâine şi a întărit angajamentul Bisericii de a veni în ajutorul material şi spiritual al tinerilor şomeri, săraci, al celor afectaţi de fenomenul migrant, al celor abandonaţi ori victime ale manipulării societăţii secularizate şi individualiste.
La rândul său, Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, a lansat o meditaţie la tema Evangheliei citite la ceas de seară – nefericirea tânărului bogat, aflat în căutarea desăvârşirii – îndemnând pe cei prezenţi să se oprească din fuga lor pentru a acumula şi a avea, pentru că nu acesta este scopul vieţii: „Desăvârşirea înseamnă să-i dăm lui Dumnezeu totul, tot ce suntem. Mai mult decât reguli, mai mult decât porunci, Dumnezeu vrea să-i dăm în mod liber inima noastră şi să-i urmăm Lui, dar nu oricum, nu singuri, ci şi prin aproapele nostru care are nevoie de noi”.
După programul religios solemn, din Piaţa Avram Iancu, a urmat un spectacol muzical de extraordinar, susţinut de trupa Holograf, prefaţat de un recital mobilizator, oferit de tânăra cântăreaţă Ilinca Băcilă.
În dimineaţa zilei de 5 septembrie, uşile căminelor universitare, ce au găzduit participanţii, s-au deschis la orele 7:00, pentru a permite tinerilor veniţi la Cluj să se angajeze într-o nouă aventură de maturitate şi de cunoaştere a identităţii poporului român şi a propriei indentităţi, deopotrivă.
După micul dejun, a avut loc rugăciunea comună, în faţa Catedralei mitropolitane, prilej cu care Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcop Ortodox Român al Europei de Nord, a rostit o meditaţie ce adresa tinerilor îndemnul ca deschiderea către jertfă şi iubire, arătată în astfel de momente să devină permanent lucrătoare, pentru ca inimile lor să se transforme pentru veşnicie în icoane ale lui Hristos, luminând astfel în comunităţile în care trăiesc. Tânărul vladică i-a întărit pe cei prezenţi, aducând mărturie cuvintele Sfântului Apostol Pavel: „Nimeni să nu dispreţuiască tinereţile voastre, ci faceţi-vă pildă cu cuvântul, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credinţa, cu curăţia...” (I Timotei 4, 12).
În continuare, delegaţiile Eparhiilor invitate au participat la dezbateri şi discuţii, în microgrupuri, despre aspecte importante pentru viaţa şi viitorul tineretului ortodox european. Organizatorii au pregătit o serie de activităţi interactive non-formale, ce au avut loc în nouă locaţii din oraşul Cluj-Napoca, în special la şcolile şi liceele centrale. Întâlnirile au fost coordonate de profesori voluntari şi s-au centrat pe teme de interes sporit, precumfamilia şi provocările tineretului în lumea contemporană.
După-amiază, miile de participanţi au avut posibilitatea de a cunoaşte mai bine Capitala Europeană a Tineretului 2015, vizitând muzeele clujene şi principalele obiective istorice şi religioase de referinţă ale urbei transilvane. Alţii au participat la diferite ateliere practice, în care au învăţat de la voluntari să picteze icoane, să împletească metaniere şi cruciuliţe şi să modeleze în lut ori din pastă Fimo diverse obiecte. La Cercul Militar, voluntarii clujeni au pregătit pentru oaspeţii veniţi din ţară şi străinătate un program interactiv cu scenete de teatru, iar pe scena din Piaţa Unirii, tinerii pasionaţi de muzică folk au avut ocazia de a prezenta publicului preocupărilor lor pentru muzică şi poezia chitarei.
Seara s-a încheiat apoteotic cu reunirea tuturor celor ce simţeau tinereţea Ortodoxiei, în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, pentru a pune la inimă cuvintele pline de duh ale Părintelui Arhimandrit Zaharia Zaharou, de la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex, Anglia, unul dintre cei mai profunzi trăitori şi mărturisitori contemporani ai credinţei ortodoxe, în Occident şi în întreaga lume. Acesta a susţinut o conferinţă în limba engleză, tradusă cu titlul „Relaţiile interpersonale în lumina relaţiei noastre cu Dumnezeu”, demonstrând, pe baza unor paradigme biblice, în contrast cu compromisurile timpurilor noastre, că adevărata bucurie nu poate fi trăită de om în afara lui Dumnezeu, iar relaţiile inter-umane nu pot fi dezvoltate şi înnobilate decât dacă sunt eliberate de păcat şi de patimi.
În ciuda ploii, dimineaţa zilei de 6 septembrie a adunat din nou mii de ortodocşi de pretutindeni, alături de clujeni, în faţa Catedralei Mitropolitane, pentru a participa la Sfânta Liturghie, oficiată solemn de un numeros sobor de ierarhi şi preoţi, din ţară şi din străinătate, în frunte cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. La vremea cuvenită, plecând de la parabola evanghelică a nunţii fiului de împărat, acesta le-a vorbit celor prezenţi despre mântuire, ca rezultat al răspunsului la chemarea lui Dumnezeu, prin împărtăşirea cu Sfintele Taine ale Bisericii. „Aleşi [spre mântuire] devin cei care prin nevoinţe multe, prin lacrimi de pocăinţă îşi curăţă haina de la Botez, pătată de păcate, şi se luminează prin Sfânta Spovedanie şi prin Sfânta Împărtăşanie.” Răspunsurile liturgice au fost date în limbile română, rusă şi greacă, de tinerii prezenţi şi de către Corul „Psalmodia Transylvanica”.
La invitaţia Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei, au transmis tinerilor salutul lor şi organizatorilor un scurt mesaj de felicitare toţi ierarhii veniţi din străinătate: Înaltpreasfinţitul Părinte Iustinian, Arhiepiscop de Elista, Rusia, Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum, Iordania, precum şi Preasfinţitul Părinte Iona, Episcop de Obuchovo, Ucraina, alături de ierarhii români din diaspora, amintiţi mai sus.
După prânz, cerul s-a înseninat şi tinerii au umplut literalmente Parcul Mare al Clujului, unde au luat cu asalt bărcuţele şi hidrobicicletele de pe lac, au participat la concursuri de îndemânare, de echilibru, de catrene rimate, la parada costumele populare ale popoarelor participante şi au jucat româneşte la concertul extraordinar de muzică populară, oferit de rapsozii şi virtuozii Transilvaniei, inclusiv de către clujeanul Vasile Soporan, declarat „Tezaur Uman Viu”, unul dintre puţinii români înscrişi în patrimoniul UNESCO.
Asfinţintul a adus asupra urbei lumina apoteotică a acestui eveniment, născută din entuziasmul inimilor ce s-au înlănţuit în pace într-o coloană de cântec şi rugăciune, pentru a porni Procesiunea Tinereţii, din parc spre Catedrala Mitropolitană. Grup după grup, zone folclorice reprezentate, unele după altele, ierarhi şi preoţi „cu crucea-n frunte”, mărturisitori ai Ortodoxiei de dincolo de hotar, cu drapelele lor, credincioşi clujeni şi voluntari neobosiţi, cu toţii mai mult de 6000, au străbătut duminică seara străzile din centrul municipiului, oferind locuitorilor acestui oraş multicultural un exemplu frumos de comuniune şi frăţietate.
Ajunşi în faţa Catedralei Mitropolitane, participanţii s-au reunit din nou în jurul statuii impunătoare a lui Avram Iancu, ca în jurul unui părinte, şi au participat la rugăciunea comună de seară, oficiată în mai multe limbi, în faţa Catedralei Mitropolitane.
La final, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, promotorul acestui tip de proiecte pentru tineret, a ţinut o meditaţie publică, în care i-a chemat pe tineri să se pună curajoşi în slujba lui Hristos, în această lume care se secularizează şi se desacralizează: „Sunteţi chemaţi să intraţi în dialog de respect, de reciprocitate şi de fratenitate cu tinerii din Europa, catolici şi protestanţi şi să le spuneţi că voi aţi găsit calea împlinirii şi a fericirii nepieritoare. Aceasta este Hristos, Calea, Adevărul şi Viaţa. Faceţi-o cu mult curaj, cu mândrie nepăcătoasă, cu demnitate şi fidelitate faţă de credinţa noastră străbună. şi poate vom salva împreună Europa!
Impresionaţi de forţa cuvintelor părinteşti, dar şi de grandoarea momentelor de comuniune şi bucurie, tinerii au cântat în cor cântări duhvoniceşti şi imnul Întâlnirii, după care s-au deplasat către Piaţa Unirii, unde organizatorii au oferit un concert extraordinar de muzică folk, cu Florin Săsărman, Ducu Bertzi, Magda Puşcaş şi alţii. La sfârşit, după regalul celor mai frumoase poezii, de dincoace şi de dincolo de Prut, cântate magistral de artiştii invitaţi, fiecare grup a lansat lampioane, lumini ce s-au înălţat temerar în noapte, ca aripile tinerilor în negura acestor vremuri.
În ultima zi, pe 7 septembrie, cu bagajele şi merindele gata de drum, tinerii s-au îndreptat spre Sala Sporturilor, în vecinătatea căreia şi-au lăsat bagajele în autocare, pentru a lua parte – înainte de a porni înapoi spre casă – la festivitatea de închidere la Întâlnirii, în prezenţa înalţilor ierarhi şi a oficialităţilor locale.
După rugăciunea de deschidere, în ropote de aplauze şi pe muzica lui Vangelis, „Conquest of Paradise”, reprezentanţii delegaţiilor au defilat, purtând cu mandrie steagurile ţărilor din care provin. Au fost aduse mulţumiri iniţiatorilor, finanţatorilor şi mai ales voluntarilor, pentru osteneala şi ospitalitatea dovedite, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române felicitând organizatorii şi colaboratorii lor şi îndemnând tinerii la împărtăşirea roadelor acestei experienţe în comunităţile parohiale şi şcolare din care provin, pentru sporirea duhului comuniunii.
Mitropolitul Ardealului a mulţumit, la rându-i, tuturor celor prezenţi, pentru măsura cu care şi-au adus contribuţia la buna desfăşurare a acestui eveniment, evidenţiind eforturile şi lucrarea celor de la Centrul eparhial, care au gândit şi pus în mişcare acest mega-proiect, o echipă care, emoţionată, în final, a predat ştafeta şi flacăra aprinsă a comuniunii tineretului ortodox colegilor din Arhiepiscopia Bucureştilor, organizatoarea evenimentului similar de anul viitor.
La aceste momente frumoase şi pline de încărcătură duhovnicească au participat şi cei 100 de tineri buzoieni şi vrânceni, invitaţi pentru a lua parte la acest eveniment. Sectorul Învăţământ şi Activităţi cu Tineretul, al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, a demarat de la începutul anului un proiect pentru asigurarea participării, cu titlul gratuit, la Întâlnirea europeană de la Cluj, iar la începutul verii a organizat o selecţie a participanţilor din judeţele Buzău şi Vrancea, apelând la preoţi şi profesorii de Religie, pentru a recomanda tineri care s-au distins în activităţile şi proiectele catehetice desfăşurate, în cele de voluntariat ori la orele de Religie şi competiţiile de profil.
Lectura unora dintre eseurile motivaţionale primite, recomandările, mesajele primite şi convorbirile cu unii dintre ei, precum şi întâlnirea pregătitoare, la care au stat de vorbă cu Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, au demonstrat buna creştere socială şi spirituală a fiilor noştri duhovniceşti, puterea lor de a discerne prin norul „noutăţilor” la modă, capacitatea lor de a recunoaşte, conserva şi promova zestrea tradiţiilor şi Ortodoxie româneşti şi nu în ultimul rând, încrederea pe care o au şi pe care o inspiră societăţii româneşti busolate de Nordul existenţei noastre, Mântuitorul Iisus Hristos. 
Rămânând cu nostalgia acelor clipe binecuvântate, se cuvine să le mulţumim în final şi noi gazdelor de la Cluj-Napoca, preoţilor şi voluntarilor model, care au trudit zi şi noapte, pentru ca noi să ne simţim cât mai mulţumiţi, şi nu în ultimul rând, echipei de coordonatori şi însoţitori, din Arhiepiscopia noastră, alături de care am avut grijă de buna selectare, integrare şi purtare a tinerilor buzoieni şi vrânceni, în programul Întâlnirii: Dna Raluca Trocaru, Inspector pentru Activităţi cu Tineretul, Dna prof. Mihaela Enache, Inspector şcolar pentru disciplina Religie la I.S.J. Vrancea, Pc. Pr. Ionuţ Constantin, Spiritual la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, Dl Evelin Florin Bratu, membru intern al echipei Serviciului Economic, Resurse Umane şi Administrativ din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte şi Dl Georgian Chioreanu, tânăr teolog buzoian, tenor al Coralei „Neagu Ionescu”. Hristos în mijlocul nostru!

                                                                                                                                                                                                                                     Pr. prof. Cristian Marius Dima
                                                                       Consilier Eparhial

«SERATE CULTURALE» LA POIANA PINULUI

Dorind a diversifica oferta de programe pentru elevii aflaţi în vacanţa de vară, Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, în parteneriat cu Asociaţia „Touristica“ şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Buzău, a organizat, în perioada 16-22 iulie 2015, proiectul „Serate culturale“, la Centrul de agrement Poiana Pinului, din judeţul Buzău.
Astfel, pe parcursul unei săptămâni, 10 elevi buzoieni, de la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul“, Liceul de Arte „Margareta Sterian“, Colegiul Naţional „Bogdan Petriceicu Haşdeu“, din Buzău, şi de la Colegiul Naţional „Alexandru Vlahuţă“ din Râmnicu Sărat, coordonaţi de Dna Manuela Camelia Sava, profesor de Limba şi literatura română la colegiul râmnicean, au participat, gratuit, la o tabără tematică, ce a cuprins o serie de ateliere de creaţie literară, incursiuni în diferitele genuri şi curente literare, prezentări de teatru popular şi teatru de păpuşi, literatură populară şi literatură religioasă, întreceri sportive şi drumeţii.
„Ne exprimăm convingerea că astfel de demersuri non-formale, destinate tinerilor creativi din judeţul nostru, creează contexte favorabile pentru valorificarea potenţialului artistic şi social al beneficiarilor, iar entuziasmul şi lucrările lor răspund preocupărilor noastre şi ale partenerilor noştri, pentru educaţia permanentă a tinerilor buzoieni, în spiritul autenticelor valori culturale şi spirituale“, a relatat, pentru Agenția de știri Basilica, Pr. Prof. Cristian Marius Dima, Consilier eparhial la Sectorul Învăţământ şi Activităţi cu Tineretul al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.

ALEGE ŞCOALA! – „LICĂR DE LUMINĂ” ÎN VIAŢA ELEVILOR BUZOIENI

După cum este cunoscut, graţie Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, prin Sectorul Învăţământ şi Activităţi cu Tineretul, în această perioadă, se implementează proiectul „Alege Şcoala III”, având ca beneficiari direcţi 45 de elevi, din cele două judeţe, ce se află în risc de abandon şcolar.
La mijlocul lunii august, cei 15 elevi înscrişi în grupul ţintă la Centrul Inovativ de la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, din cadrul Proiectului „Alege Şcoala” au beneficiat, conform calendarului proiectului, de o tabără de creaţie creştină. Astfel, în perioada 9-14 august 2015, elevii din cele trei instituţii de învăţământ buzoiene înscrişi în proiect – în risc de abandon şcolar sau cu posibilităţi financiare limitate, alături de Pr. Constantin Ionuţ, responsabilul Centrului şi dna prof. Ungureanu Elena, în calitate de însoţitor pentru elevii din Centrul pentru Educaţie Incluzivă Buzău, au petrecut şase zile pline de veselie şi experienţe noi în Tabăra de creaţie creştină „Licăr de lumină” de la Mănăstirea Caraiman, Buşteni.
Într-o astfel de locaţie, la poalele Masivului Bucegi, străjuiţi tot timpul de Crucea de pe vârful Caraiman, monument ridicat în cinstea eroilor neamului, elevii buzoieni, alături de cei din alte judeţe precum Giurgiu, Iaşi, Bacău şi Vaslui s-au simţit extraordinar încă din prima zi.
Copiii au avut parte de condiţii foarte bune de cazare şi masă, cu un program zilnic al taberei a cuprins diferite activităţi, între orele 8:00 şi 22:00: ateliere, concursuri, consiliere, servicii religioase, drumeţii etc. Cei 80 de elevi prezenţi au fost împărţiţi pe trei ateliere: Cunoaştere, Pictură şi Creaţie. Fiecare atelier a avut mai mulţi profesori de specialitate, astfel că fiecare profesor a avut sub supraveghere un grup de 7-8 elevi cu care lucrează pe tot parcursul celor şase zile.
La fiecare atelier, elevii au învăţat diferite tehnici de lucru, ce le-au dezvoltat foarte mult creativitatea şi încrederea în sine, de care au atâta nevoie. Astfel, la atelierul de pictură copiii au învăţat să picteze icoane pe lemn, pe sticlă sau peisaje în cărbune sau creion, la atelierul de creaţie au învăţat să facă diferite împletituri, să dea formă lutului, plastelinei sau altor materiale din care au realizat diferite obiecte, iar la atelierul de cunoaştere au experimentat munca în echipă şi au învăţat foarte multe lucruri noi benefice pentru dezvoltarea lor.
În afară de ateliere, programul taberei a inclus şi ore de sport în sală sau în aer liber, dar şi diferite jocuri educative, cum ar fi jocul biblic, ce îmbină cunoştinţele religioase cu educaţia fizică, precum şi o excursie pe munte, pentru care elevii au fost foarte bine instruiţi. În fiecare seară, după cină şi rugăciunea de seară, elevii au avut parte de o proiecţie de film documentar, artistic sau animat, cu scop moralizator.
În ultima seară de tabără, a avut loc premierea elevilor de către profesorul îndrumător al fiecăruia, în funcţie de lucrările realizate pe parcursul săptămânii, lucrări ce au fost apoi expuse într-o expoziţie amenajată în incinta Mănăstirii. Toţi elevii au primit diplome şi premii de participare, iar cei care au dat dovadă de talent şi implicare, au primit şi alte premii: tricouri şi şepci cu sigla „Alege Scoala”, jocuri educative în funcţie de vârstă, cărţi şi rechizite. La premiere, elevii au prezentat un moment muzical şi o piesă de teatru pentru care s-au pregătit temeinic. Evenimentul s-a încheiat cu un memorabil foc de tabără, cântece şi jocuri de echipă, răsplătite cu diferite recompense şi premii.
Printre celelalte beneficii ale proiectului „Alege Şcoala”, tabăra a reprezentat momentul cel mai însemnat pentru copii, deoarece a fost o perioadă când au uitat de greutăţile pe care le au acasă, şi-au descoperit şi dezvoltat anumite aptitudini, au conştientizat cât de importantă este educaţia şi şcoala, au ieşit din spaţiul de confort şi au împărtăşit experienţele creatoare şi au legat prietenii cu colegii lor din alte zone ale ţării.
Urmează ca, în perioada imediat următoare, ceilalţi 30 de elevi, înscrişi la Centrul inovativ Pârscov, judeţul Buzău, respectiv la Centrul inovativ Tătăranu, judeţul Vrancea, să beneficieze gratuit de oportunităţi similare, în cadrul Taberei de creaţie creştină „Licăr de lumină”, de la Mănăstirea Caraiman.
Tot prin grija Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, au mai avut loc alte două tabere gratuite, în această vară, menite a recunoaşte superlativele în domeniul educaţional: primul proiect, Tabăra de creaţie literară – în cadrul proiectului Serate culturale – a fost organizată la Centrul de agrement Poiana Pinului, în perioada 16-22 iulie, pentru zece liceeni pasionaţi de literatură şi creaţie literară, coordonaţi de doamna profesoară dr. Manuela Camelia Sava.
Cea de a doua tabără a reunit zece seminarişti, sub coordonarea Pr. prof. dr. Gheorghe Sava-Popa – Directorul Seminarului Teologic din Buzău –, la Centrul de agrement 2 Mai, în judeţul Constanţa, pentru premierea rezultatelor excepţionale la învăţătură şi purtare, precum şi pentru sprijinirea unor elevi care provin din familii cu venituri modeste, aşa cum se întâmplă în fiecare vară, de aproape 15 ani. 
Săptămâna viitoare, în perioada 4-7 septembrie, 100 de tineri buzoieni şi vrânceni sunt delegaţi, la invitaţia Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, să reprezinte Arhiepiscopia la Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Europa – un mega-eveniment ce va reuni 6000 de tineri din 14 ţări europene, dar şi din comunităţile ortodoxe din Siria şi Palestina – la Cluj-Napoca, binecunoscuta Capitală Europeană a Tineretului 2015.
Aşadar, oportunităţi de educaţie non-formală de calitate pentru şapte grupuri de tineri buzoieni şi vrânceni, cu concursul unor dascăli şi lucrători de tineret inimoşi, oferite gratuit, prin grija Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei!

                                                                                   Pr. prof. Cristian Marius Dima
                                                                                 Consilier Eparhial
                                                                                                                                     

PROIECTUL «ALEGE ŞCOALA!», ÎN ARHIEPISCOPIA BUZĂULUI ŞI VRANCEI

Marţi, 6 octombrie 2015, la Buzău, a avut loc un nou eveniment de prezentare şi promovare a proiectului „Alege Şcoala!“, derulat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, în parteneriat cu Patriarhia Română. Evenimentul a fost organizat de Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul și
s-a desfăşurat în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a autorităţilor locale şi judeţene, a reprezentanţilor altor instituţii publice din judeţele Buzău şi Vrancea, a preoţilor implicaţi în activităţi şi a beneficiarilor, copii şi părinţi.
În cadrul acestui proiect, aţi avut posibilitatea să vedeţi în imagini cum au fost învăţaţi copiii să se roage, să relaţioneze între ei, să se respecte, să aplice regulile de igienă de fiecare zi şi, apoi, cum li s-a insuflat dragostea aceasta de şcoală şi de carte, convingându-se că altă soluţie pentru un viitor frumos nu există decât şcoala. Cauza multor necazuri şi greutăţi cu care ne confruntăm o constituie lipsa educaţiei. Biserica, în primul rând, se străduieşte să ofere o educaţie în spirit creştin, pentru ca omul să gândească sănătos, încă din vremea şcolii şi până ajunge la maturitate. Nu putem avea oameni capabili, pe care Biserica, societatea românească să se sprijine, dacă nu le asigurăm o educaţie corespunzătoare. Or, educaţia cea mai sănătoasă se întemeiază pe principii creştine“, a subliniat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.
În deschidere, Pr. Florin Marica, în calitate de coordonator al proiectului „Alege Şcoala!“, a dat citire mesajului de binecuvântare al PF Părinte Patriarh Daniel. În continuare, au fost prezentate diferitele activităţi desfăşurate în cadrul proiectului. De asemenea, oficialităţile şi reprezentanţii celorlalte instituţii invitate la eveniment au rostit alocuţiuni.
„Proiectul «Alege Şcoala!» este un proiect cu finanţare europeană, ce are ca obiectiv prevenirea şi corectarea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii. În concret, ne-am propus să înfiinţăm 50 de centre educaţionale, în Mitropolia Munteniei şi Dobrogei şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, pe care să le dotăm cu tot ceea ce este necesar, pentru dezvoltarea activităţilor tip «şcoală de duminică» şi «şcoală după şcoală»: citire, calcul matematic, aritmetică şi aşa mai departe. Tot în cadrul acestui proiect, ne-am propus ca toţi cei 850 de copii să beneficieze de tabere de vară, a declarat Pr. Florin Marica.
La nivelul Eparhiei Buzăului şi Vrancei, au fost înfiinţate trei centre educaţionale inovative, două în judeţul Buzău, la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul“ şi la Pârscov, şi unul în judeţul Vrancea, la Tătăranu. Prin intermediul proiectului „Alege Şcoala!“, 45 de elevi din cele două judeţe au beneficiat, în perioada aprilie-octombrie 2015, de servicii de consiliere şi asistenţă educaţională şi corectivă, oferite de către şase preoţi şi profesori implicaţi în prevenirea fenomenului abandonului şcolar.

COPIII DE LA GRĂDINIŢA «CĂSUŢA PITICILOR», ÎN VIZITĂ LA CENTRUL EPARHIAL DIN BUZĂU

Copiii înscrişi în grupa mare a Grădiniţei „Căsuţa Piticilor“ din municipiul Buzău au vizitat, joi, 22 octombrie 2015, Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei. Printre obiectivele vizitate s-au numărat Biblioteca eparhială „Ghenadie Episcopul“, Catedrala voievodală „Adormirea Maicii Domnului“, Muzeul bisericesc eparhial şi Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul“. Preşcolarii au fost întâmpinaţi, la vechea catedrală, de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, care i-a binecuvântat şi i-a îndemnat la rugăciune, alături de educatoare şi părinţi. Cei mici au primit din partea ierarhului iconiţe şi mai multe daruri, constând în dulciuri, fructe, cărţi şi creioane de colorat.
Acţiunea face parte din seria de activităţi cu tema „Cunoaşterea comunităţii“ din programa preşcolarilor.
„Ne dăm seama, pe zi ce trece, că aceşti copilaşi sunt vulnerabili, din cauza a ceea ce se întâmplă în societatea românească şi nu numai. De aceea, ne bucurăm când factorii educaţionali principali – Biserica, Familia şi Şcoala – cooperează aşa cum se cuvine, pentru formarea viitoarelor caractere. Am fost plăcut impresionat să constat că i-au învăţat şi rugăciuni, aşa cum s-a văzut, când au rostit în catedrală rugăciunea «Înger, îngeraşul meu...»; cunosc spaţiul bisericesc, ştiu cine este preotul şi care este rolul său, şi, totodată, conştientizează, chiar de la o vârstă fragedă, că este nevoie să îi asculte pe părinţi, pe educatoare, pe toţi aceia care le vor binele. Să ne ajute Dumnezeu ca tot mai mulţi profesori, învăţători şi educatoare să gândească şi să acţioneze în acest spirit; să solicite cooperarea Bisericii, pentru a-i plasa pe copilaşi pe linia corespunzătoare vieţuirii creştine“, a declarat Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian.  
Grădinţia „Căsuţa Piticilor“ are patru grupe de copii, coordonaţi de patru educatoare, şi funcţionează ca structură a Seminarului Teologic din Buzău.

marți, 10 noiembrie 2015

Efectele educației sexuale și ale sexualizării copiilor

        În contextul dezbaterilor emergente privind introducerea obligatorie a educaţiei sexuale în învăţământul de stat românesc, vineri, 6 noiembrie 2015, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, Sectorul Învăţământ şi Activităţi cu Tineretul a organizat, în colaborare cu A.P.O.R. Buzău, o conferinţă pe tema efectelor educaţiei sexuale şi a sexualizării copiilor, în Biblioteca Eparhială „Ghenadie Episcopul” din Buzău. Evenimentul a avut ca invitaţi speciali pePărintele Dragoş Bălinişteanu, referent în cadrul Departamentului Pro Vita al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, şi pe Doamna Antonia Tully, coordonatoarea programului În siguranţă la şcoală(„Safe at School”) al Societăţii pentru Protecţia Copiilor Nenăscuţi („Society for The Protection of Unborn Children”) din Marea Britanie. Acest program îşi propune să educe părinţii pentru a se implica mai mult în educaţia copiilor, pentru a preveni sexualizarea precoce a acestora în urma influenţelor nefaste ale orelor de educaţie sexuală explicită, începută la vârste prea mici, din şcolile publice ale Marii Britanii, dar şi să vegheze la respectarea de către stat a integrităţii psihice a elevilor, în urma procesării conţinuturilor predate în şcoală.
Părintele Bălinişteanu a prezentat „ţiganiada” problematicii educaţiei sexuale în România, de la pretenţiile calchierii unor forme germane fără fondromânesc, în 2012, până la transferarea acestei „urgenţe” pe agenda unor ONG-uri susţinătoare ale drepturilor minorităţilor sexuale şi pe cea a unor personaje controversate, agăţate de fotolii politice generos remunerate. Astfel, până la recentele „lovituri de teatru” de pe scena politică, aparenta dilemă educaţională a societăţii româneşti pendula între poziţia pro-causa a Ministerului Sănătăţii şi rezistenţa slăbită la această ofensivă a Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.
La rândul său, Doamna Tully a susţinut o prelegere pe tema urmărilor introducerii educaţiei sexuale în Anglia şi Ţara Galilor, de câteva decenii, invitând cei 50 de membri ai auditoriului – profesori şi părinţi din judeţele Buzău şi Vrancea – la o călătorie înainte în timp, pentru a vedea ce se va întâmpla dacă vom accepta pasiv introducerea obligatorie a acestui tip de instrucţie în şcoală.
Domnia Sa a prezentat educaţia sexuală în şcolile britanice ca un factor traumatizant al copilăriei elevilor, exemplificând cu programul secular „Living and Growing”, adresat copiilor între 5 şi 11 ani din foarte multe şcoli primare. Acest pretins demers educaţional  îi forţează pe copii să exploreze organele genitale mature, explică noţiunea de act sexual în mod foarte direct şi normalizează sexul în conştiinţa copiilor, cu ajutorul unor desene animate şi a unei voci care induce ideea că activitatea sexuală este naturală şi te face fericit. Ori, comentează Domnia Sa, „sexul este o parte normală şi plăcută a vieţii omeneşti la adulţii căsătoriţi, nu la copii.”
Mai departe, Doamna Tully a atras atenţia asupra nocivităţii acestor informaţii asupra inocenţei copiilor, care nu-şi mai pot scoate din minte imaginile şi mesajele primite, dar şi asupra desconsiderării rolului părinţilor ca primi educatori ai copiilor, aceştia fiind târâţi în conflict cu şcoala, în cazul educării copilului acasă după un alt set de valori decât cel proliferat de „experţii certificaţi” în educaţie sexuală. Se neagă astfel capacitatea părinţilor responsabili de a cunoaşte particularităţile de vârstă şi ritmul de dezvoltare psiho-somatică a propriului copil, în favoarea unor şedinţe toxice de iniţiere sexuală colectivă.
Cât priveşte pretinsele motive ale introducerii obligatorii a educaţiei sexuale în şcolile publice – care sunt fi trâmbiţate şi în mass-media românească, expertul britanic a arătat că:
1. Nu există nicio dovadă concretă că educaţia sexuală reduce sarcinile la adolescente, acestea scăzând în Anglia, Ţara Galilor şi Scoţia, însă datorită atât implanturilor contraceptive cu efect pe termen lung, oferite fetelor pe scară largă, cât şi imigraţiei, prin sosirea unor grupuri etnice cu valori morale mai înalte decât cele ale societăţii britanice.
2. De asemenea, nu există nicio dovadă că acest tip de educaţie previne abuzarea sexuală a copiilor, un fenomen atât de îngrijorător în societăţile europene şi nu numai. Nici chiar cele două mari organizaţii britanice, care militează pentru prevenirea abuzului sexual asupra copiilor, nu au putut oferi vreo dovadă că elevii care au primit educaţie sexuală în şcoală nu mai sunt vulnerabili la abuzuri.
3. Nici pretextul că educaţia sexuală previne intimidarea de tip homofob din şcoli şi din comunitate nu rezistă analizei expertului britanic, întrucât acesta este asociat cu legalizarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex, din 2013, în Marea Britanie, şi respectiv cu promovarea homosexualităţii în şcoală, în numele „corectitudinii politice”. Mai mult, popularizarea unor cărţi de poveşti ilustrate pentru copii, care prezintă relaţii homosexuale, îi fac pe elevi să se îndoiască de propria identitate sexuală, sugerând că nu contează dacă se cred băieţi sau fetiţe.
Pentru cunoaşterea drepturilor părinţilor, Domnia Sa a reamintit auditoriului câteva protocoale internaţionale care vin în sprijinul apărării drepturilor de a-şi aduca copiii potrivit convingerilor şi valorilor proprii: Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (Protocolul 1): Art. 2 – „Statul va respecta dreptul părinţilor de a le asigura copiilor lor o educaţie în conformitate cu propriile convingeri religioase şi filosofice.”; Convenţia ONU pentru Drepturile Copilului: „Părinţii sau tutorii au responsabilitatea primară cu privire la creşterea copiilor”, (deci nu statul!); Declaraţia Universală a Drepturilor Omului: „Părinţii şi tutorii au drept de preempţiune cu privire la tipul de educaţie pe care vor să-l ofere copiilor lor”.
Cu toate aceste, Doamna Tully a avertizat în final că, aşa cum politica internă şi legile britanice nu reflectă respectarea drepturilor părinţilor, în ciuda prevederilor internaţionale, la fel se va încerca să se procedeze şi în ţara noastră. Soluţia va fi conjugarea eforturilor societăţii civile pro-viaţă, în a influenţa voturile aleşilor cetăţenilor în Parlament, cu cele ale Bisericilor şi ale liderilor religioşi, în ghidarea morală şi educaţia credincioşilor.
La mai puţin de 48 de ore de la desfăşurarea acestui eveniment, o televiziune comercială a prezentat, sub pretextul dragostei de ţară (emisiunea avea titlul „România, te iubesc!”), „apocalipsul” sistemului de învăţământ românesc, din cauza lipsei de educaţie sexuală în şcolile publice, împănând bocetul jurnalistic cu cifre şi procente care ar arunca România în coada topului ţărilor civilizate din Europa.
Susţinând acerb peroraţiile asociaţiilor pro-educaţie sexuală (pro-choice) şi tratând cu condescendenţă reprezentanţii organizaţiilor pro-viaţă şi pro-familie (pro-vita), „specialiştii” de la TV au făcut lobby introducerii educaţei sexuale în şcoli, ca şi alte producţii media recente, manipulând telespectatorii prin:
1. Inducerea confuziei între fireasca educaţia pentru sănătate – care include şi distingerea sexuală – şi inocularea unor practici sexuale care să corespundă doar (auto)satisfacerii instinctelor, în conţinuturile care ar trebui predate copiilor; de altfel, preoţii intervievaţi – a căror opinie a fost prezentată trunchiat şi decontextualizat, cu comentarii ostile – au recunoscut necesitatea prezentării funcţionale a părţilor anatomice, amendând însă comportamentul deviant asociat cu succesul unei astfel de educaţii.
2. Proliferarea asocierii între emoţii şi urmarea naturală a instinctelor, care ar dezinhiba individul şi l-ar elibera de sentimentul ruşinii, impus de tarele societăţii tradiţionale „retrograde”. Acest mesaj toxic ar legitima însă orice comportament de tip canin în spaţiul public – când îi vine unui biped sa urineze lângă semafor, o poate face fără ruşine, asemenea patrupedului; orice mascul în călduri poate încerca să agreseze orice trecătoare de sex feminin, că deh, „emoţia” percepţiei unei ispite feminine îi cere să se satisfacă – „doar nu trebuie să-i fie ruşine!...” Cel puţin aşa desfiinţau ruşinea cei ce apărau psihicul neajutoraţilor elevi de tăvălugul ethosului românesc.
3. Dispreţuirea totală a rolul părintelui ca prim educator şi ca cetăţean cu drepturi garantate de protocoale internaţionale, în privinţa educaţiei şi valorilor pe care doreşte să i le insufle copiilor. Pentru elucidarea „nehotărâţilor”, se oferă exemple de bune practici în sexualizarea copiilor din atmosfera moral - academică a Călăraşiului, părerile unui deputat traseist, „ales” din Partidul Popular Dan Diaconescu şi apoftegmele unei psihoterapeute – cu intervenţii de demiurg – care cică „salvează copiii”, dând de pământ cu inteligenţa şi morala părinţilor. Reclama mincinoasă pro-choice se condimentează cu nişte declaraţii trunchiate ale unor voci care sesizează perversitatea demersului şi se trag concluzii pe fundal. Adică doar laxismul, confuzia şi televizorita vor naşte experţii care vor preveni avorturile şi abuzurile, auziţi! Iar „religioşii” – cum sunt delimitaţi oponenţii cauzei – rămân nişte desueţi, posibili părinţi ai victimelor cu minţi nesexualizate! Doamne, apără şi păzeşte!
Decepţionant este şi faptul că nu a fost consultat niciun specialist în pedagogie, care să fi fost lăsat, eventual, să şi vorbească, argumentându-şi coerent punctul de vedere!
Contrariat de această emisiune lipsită de obiectivitate în documentare, deontologie în redactare şi discernământ în proliferare, dar şi de alte asemenea producţii de presă, am sesizat încă odată sfidarea din partea celor care minează permanent sacralitatea fiinţei umane şi mi-am imaginat cum ar fi să mai consulte şi dascăli când transmit asemenea mesaje pentru zona educaţională:
Ce-ar fi:
1. Să facă iubitorii aceştia de România şi demersuri jurnalistice – cum le place să şi le intituleze – pentru educaţie parentală obligatorie? Doar părinţii sunt îndreptăţiţi, au datoria şi vor şti, prin educaţie, care este ritmul maturizării emoţionale şi somatice a fiilor lor;
2. Să se introducă în şcoli cursuri de gestiune casnică (home management) ? Astfel, elevii români se vor dezvolta personal raportaţi la viaţa cotidiană socio-economică reală, se vor autonomiza şi-şi vor evalua încă din şcoală competenţele esenţiale pentru păşirea în viaţă;
3. Să se introducă în şcoli cursuri de educaţie politică ? Numai aşa absolvenţii majori dezorientaţi nu vor mai vota influenţaţi de găleţi goale, mici la pungă, tricouri la kilogram ori peroraţii ale unui şef de partid vocal într-o garsonieră...
Dacă nu se va renunţa la ideea impunerii unor urgenţe ale unor grupuri de interese străine de perenitatea poporului român, pe post de priorităţieducaţionale, vom adopta şi promova un curriculum sociopat, ce va polariza atenţia pe educaţie pentru reproducere, educaţie pentru excreţie, educaţie pentru circulaţie etc, excitând, eliminând, avortând, numai educând nu !...
În loc de concluzie, vă mărturisesc faptul că citesc şi sunt agresat din ce în ce mai des de „ştiri” şi pledoarii pentru justificarea nevoii imperative de augmentare a educaţiei sexuale în învăţământul românesc. Ca profesor de liceu, de şcoală în general, cred cu tărie că descrierea imaginilor pornografice, incitarea la vagabondaj sexual şi distribuirea de materiale pro-perversiuni sexuale nu întrunesc condiţiile constituirii unei discipline şcolare, nici criteriile formative ale educaţiei. Păcat că unii domni şi doamne nu văd ruşinea demersului anti-pedagogic, din cauza lenjeriei militantismului aşa-zis umanist !


                                                                                            Pr. prof. Cristian Marius Dima

                                                                                                      Consilier Eparhial